Průzkum mezi firmami k dopadům sankcí EU vůči Rusku

Výsledky průzkumu mezi členskými firmami SP ČR k dopadům sankcí EU na české firmy. Se zavedením sankcí souhlasí jen třetina firem.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V souvislosti se sankcemi, které Evropská unie uplatnila vůči Ruské federaci, Svaz průmyslu a dopravy ČR rozeslal dne 7. 8. 2014 firmám anonymní anketu, která měla za cíl odhadnout celkové dopady těchto sankcí na české firmy a na jednotlivá odvětví. Anketa se dotazovala respondentů na jejich postoj k sankcím, odhad výše ztrát za rok 2014 a 2015 i v dlouhodobějším horizontu a zjišťovala dopad na odvětví průmyslu, která budou sankcemi zasažena. Cílem ankety bylo získat lepší přehled o dopadech sankcí a následných odvetných sankcí Ruské federace na český průmysl.

 Z výsledků ankety vyplynulo, že jedna třetina respondentů souhlasí se sankcemi a dvě třetiny jsou proti zavedení sankcí EU proti Ruské federaci. Přitom velká část respondentů (tj. 1/3), která souhlasí se sankcemi, je nebo bude těmito sankcemi přímo zasažena.

Vyčíslit celkové ztráty je velmi obtížné. Škody budou pravděpodobně narůstat postupně a pro samotné firmy je těžké je přesněji kvantifikovat. Jen podle odhadu, vycházejícím z podkladů necelé stovky firem, z nichž přibližně čtvrtina ještě nedokázala dopady vyhodnotit, vyšla částka přímých dopadů na zhruba 10 miliard korun.

V případě, že by dané firmy přišly o zakázky na ruském trhu a v dlouhodobějším horizontu by musely tento trh opustit, ztráty by se pohybovaly o řád výše. Některé firmy uvádějí, že by taková situace mohla pro ně být likvidační. Část firem, necelá desetina hovoří o ztrátách v řádech stovek milionů či mnoha miliard korun. / Dvě firmy vyčíslují dokonce ztráty trhu ve výši jednoho bilionu korun. /

Určité dopady by sankce mohly mít na exporty firem do Ruska přes odběratele v západní Evropě. Zhruba 70 firem nedokázalo odhadnout tyto nepřímé dopady či nevidí žádné negativní důsledky. Třicet zbývajících procent respondentů odhadlo celkové nepřímé důsledky na částku zhruba 5,5 miliardy korun.

Podle odhadů Svazu průmyslu a dopravy ČR a vzhledem k přibývajícím informacím lze předpokládat, že celkové ztráty u průmyslových firem se v krátkodobém horizontu mohou pohybovat v řádech desítek miliard CZK a v dlouhodobém horizontu v řádech stovek miliard CZK. 

Nejvíce zasažená odvětví průmyslu podle odpovědí respondentů:

Strojírenství (výroba strojů a zařízení) - výroba CNC obráběcích center, zvedací zařízení pro metalurgický průmysl, dopravní prostředky, vývoj a výroba speciálních prototypů užitkových, nákladních a pancéřových vozidel. Výroba strojů a zařízení pro těžbu a úpravu nerostných surovin. Rusko (především státní podniky) se začínají povinně obracet k domácím výrobcům a k asijským (čínským, korejským, tureckým) výrobcům. Z dlouhodobého hlediska přijdeme o významnou část trhu, tu zaplní ruští a asijští konkurenční výrobci. Hrozí ztráta silné tradiční pozice, kterou si tento průmysl v Rusku vydobyl.

Energetika – dodávky investičních ceků, export technologií pro energetiku, kotle a kotelny pro vytápění a ohřev vody, parní turbíny, turbíny pro jadernou energetiku, strojovny elektráren jak fosilních tak i paroplynových cyklů, zařízení na využití biomasy atd. Problémy se objevily ve výrobě armatur.

Chemický a petrochemický průmysl – dodávky investičních celků a vybavení pro zpracování ropy a plynu, zařízení pro chemický průmysl.

Metalurgický průmysl – V důsledku sankcí, které byly uvaleny na ruské banky, se objevují problémy s financováním a některým firmám bylo dokonce zastaveno financování nezbytné pro výrobu. Podobně jako strojírenské podniky budou i slévárenské firmy řešit problém s klasifikací zboží dvojího užití.

Technologie pro zemědělství a potravinářství -  technologie pro zemědělství a potravinářství, výrobu biopotravin, zařízení pivovarů a cukrovarů, nápojové linky, pekařské pásové pece a kompletní dodávky pekáren a cukráren.

Zdravotnictví – technika, která slouží k obraně obyvatelstva před infekčními chorobami, řešení mimořádných událostí přírodního, průmyslového a společenského charakteru.  

ICT – informační systémy ve zdravotnictví, informační systémy pro řízení civilního a letového provozu       

Stavebnictví  - plastové výrobky pro stavebnictví, výroba stavebních hmot

Obranný průmysl a vojenská technika – na produkci tohoto odvětví se sankce vztahují 100%, včetně zboží dvojího užití, tedy sankce se projeví v celkovém výkonu odvětví.Např. je ohroženavýroba elektrooptických monitorovacích systémů dalekého dosahu, dodávky celého odvětví leteckého průmyslu.

Automobilový průmysl – očekává se pokles prodejů aut v RF

 

Dopady sankcí budou znamenat ztráty pro český průmysl. Rusko si tyto technologie bude vyvíjet samo a dojde k vyšší industrializaci Ruska bez nás. Tím české firmy ztrácí trh, který je klíčový v mnoha ohledech. Řada českých firem působí v Rusku v pozici generálních dodavatelů, což se jim většinou v jiných zemích nedaří a také jsou s tím spojené závazky vůči dodavatelům, které budou muset splnit. Naše dodávky mohou být v budoucnu definitivně nahrazeny především výrobky z Asie, případně z jiných zemí.

Dalším problémem je financování a pojišťování exportu.

Rusko vyhlásilo modernizaci hospodářství – jedná se o průmyslové projekty, kterých se české firmy chtěly účastnit. Jakékoliv sankce však českým firmám v tuto chvíli znemožní účast na těchto projektech, jelikož tento druh projektů vyžaduje státní účast nebo státní financování.  

 

Možná opatření na zmírnění dopadů sankcí – nejprve zajistit dostatečnou kapacitu Licenční správy MPO a Finančně-analytického útvaru MF, které budou zavaleny dotazy a požadavky na udělování vývozních povolení. Jedním ze snad  rychle použitelných opatření by bylo odstranění vízových bariér pro ruské podnikatele a tím alespoň částečné zjednodušení obchodních kontaktů s RF. ČEB a EGAP by měly mít možnost poskytovat zvýhodněné úvěry a pojistky do zemí, které budou vytipovány jako alternativní z hlediska obchodních a investičních příležitostí.

kategorie Ankety
zpět