Konjunkturální průzkum ČSÚ potvrdil zlepšení

Důvěra v průmysl v září vzrostla oproti srpnu o 1 procentní bod - z 2,3 procenta na 3,3 procenta. Pohybuje se tak stále na mírně pozitivní hodnotě kolem 3 procent bez výraznějších výkyvů.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mírný optimismus se v ekonomickém sentimentu objevuje od závěru loňského roku a je bezpochyby dobrou zprávou pro náladu a vývoj v ekonomice, kde nálada a očekávání jsou jedním z faktorů rozhodování firem. I přes určitou opatrnost a zároveň diferenciaci mezi firmami může i Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) za členské firmy potvrdit mírný optimismus v průmyslu jako celku, který naznačil dnes zveřejněný konjunkturální průzkum ČSÚ. Zářijové zlepšení tohoto jednoho indikátoru není ale natolik výrazné, abychom z něj mohli vyvodit konkrétní závěry.

Pozitivně jej lze ale číst minimálně ve smyslu, že míra optimismu na celkové úrovni v průmyslu neklesá i přes dopady a určité dopady a otazníky kolem sankcí vůči Rusku, snížení tempa růstu euro zóny oproti očekáváním či klesajícímu optimismu v Německu (zhoršení meziměsíčně i oproti očekávání na hodnotu 104,7).

Nadále ale očekáváme, že zakázky a produkce průmyslu bude růst, i když v závěru roku menším tempem. To potvrzuje i struktura výsledků indikátoru důvěry ČSÚ, kde hodnocení současné celkové ekonomické situace respondentů se mírně zhoršilo, ale zlepšilo se například hodnocení zahraniční poptávky a očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři měsíce i polovinu roku.

Jiří Janda
/
kategorie Komentáře
zpět