Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích

Od soboty 19. ledna 2013 je účinná řada novinek, jako je vyšší míra odpovědnosti provozovatele vozidla či prodloužená lhůta pro správní řízení.  .

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích prošla dlouhou diskusí a nejdůležitější změny již byly publikovány, některé novinky je však přece jen připomenout. Nabízíme vám stručný přehled hlavních z nich.

Vyšší míra odpovědnosti provozovatele vozidla
Novela vychází z názoru, že provozovatel vozidla je povinen zajistit, aby se při použití vozidla dodržovala pravidla. Za to také nese vyšší míru odpovědnosti než dosud. Bez ohledu na to, kdo vozidlo řídil. Výmluvy motoristů, že při eventuálním spáchání přestupku řídila osoba blízká, jimiž se dosud ve správním řízení úspěšně vyhýbali postihům, se už moc nevyplatí. Pokud se nezjistí viník, pokutu bude muset zaplatit provozovatel vozidla.

Končí tedy dosavadní běžná praxe, kdy provozovatel vozidla v případě přestupku odmítl zaplatit, ve správním řízení neoznámil, kdo vozidlo řídit a odcházel bez postihu (bez pokuty i odebrání trestných bodů).

 

Prodloužená lhůta pro správní řízení
Dřívější praxi napomáhala i skutečnost, že pro správní řízení měly orgány lhůtu pouze 1 rok, jejím uplynutím byl přestupek promlčen. Novela tuto dobu prodlužuje na 4 roky. Chování provozovatelů vozidel při řešení přestupku nadále ovlivňují dva důležité momenty.

V prodloužené lhůtě existuje vyšší míra pravděpodobnosti, že přestupek bude pečlivěji vyšetřen a k potrestání dojde. (Nejčastěji se projednávají přestupky v souvislosti s překročením povolené rychlosti, které zaznamenaly radary státní policie či městských a obecních strážníků.) Za druhé: eventuálnímu přehlcení správních orgánů dlouhodobými agendami se zavádí určitá míra benevolentnosti vůči „vstřícným“ provozovatelům vozidel a je škoda to nevyužít

Podle informací z ministerstva dopravy, bude vlastníkovi vozidla, který přestupek bez výmluv ihned přizná, udělena jen bloková pokuta do 2500 korun. „Správní řízení se nezahájí a nebude se ani pátrat, kdo skutečně řídil,“ informoval Zdeněk Neusar z tiskového oddělení Ministerstvo dopravy ČR. Když provozovatel ve správním řízení neoznámí, kdo s vozidlem spáchal přestupek, dostane pokutu až deset tisíc korun, vyvázne však bez trestných bodů. (Výmluvy, které se používaly dřív, s novelou ztrácí na významu). Když úřad pro nedostatek důkazů řízení o přestupku odloží, nebo přeruší, začne jednoduše řešit delikt ve správním řízení. A tady už je to pro majitele vozu dražší. „Musí počítat s vyšší pokutou ve správním řízení navýšenou ještě o 1000 Kč, což je paušál na úhradu nákladů řízení,“ upozorňuje prezident Autoklubu ČR Roman Ječmínek. A pokuta zde může vyšplhat až na 10 000 korun. Stejně tak dopadne i ten, kdo promešká 15 denní lhůtu na zaplacení.

Řidičům se taková vstřícnost mnohonásobně vyplatí. Vždyť například za překročení nejvyšší dovolené rychlosti v obci o 40 a více kilometrů v hodině a mimo obec o 50 a více km/h by jim jinak hrozilo pět trestných bodů a ve správním řízení pokuta od 5000 do 10 000 korun a zákaz řízení od šesti měsíců do jednoho roku.

Ministerstvo dopravy hodnotí novou úpravu jako významný pokrok. Dříve totiž právě kvůli výmluvám na osobu blízkou končila řada správních řízení bez zjištění viníka. Stát tak přicházel o peníze z pokut a řidiči stejně nebyli motivování k opatrnější jízdě odebráním bodů. Docházelo tak k nerovnoměrnosti v přístupu mezi řidiči, kteří byly přistiženi např. při nedovolené rychlosti přímo hlídkou a těmi, jejichž přestupky zachytili záběry instalovaných kamer.

Další změny, které platí od 19. ledna
* Notorickým neplatičům alimentů budou moci úřady zabavit řidičský průkaz. Toto spojení dvou nesouvisejících věcí sice vyvolává rozporuplné reakce, ale maminky samoživitelky si jej pochvalují.

* Držitelé řidičského oprávnění skupiny B budou moci řídit i skútr s nebo jinou motorku s automatickou převodovkou do objemu 125 kubických centimetrů.

* Řidiči s řidičákem skupiny B mohou použít i silnější vozidlo, pokud se jedná o tříkolku. Od 21 let mohou jezdit na tříkolkách s výkonem přesahujícím 15kW.

* Delší pokutové bločky budou muset vystavovat policisté pokutovaným. Pro pokutované to má výhodu, že jim v ruce zůstane přesná kopie toho, co si nechává policista.

Mostýn Milan
/
kategorie Právní infoservis
zpět