Kdy se dočkáme e–Sbírky a e-Legislativy

Svaz průmyslu a dopravy ČR dlouhodobě požaduje veřejně přístupnou elektronickou Sbírku zákonů a mezinárodních smluv. Svaz považuje  bezplatný  přístup k platnému právu za základní modernizační krok, stát však tento  samozřejmý požadavek dlouhodobě neplní.  .

Jaká je situace v naplňování tohoto oprávněného požadavku, který je základním krokem k odbourání administrativní zátěže spojené se  znalostí platného práva i legislativním procesem vůbec?

Podle informace ministerstva vnitra ČR  způsobil průtahy v přípravě v zavedení tohoto systému nedostatek prostředků na kofinancování z prostředků Integrovaného operačního programu Evropské unie, pro který byla příprava systému na konci roku 2010 pozastavena.

Pomineme-li otázku, proč v tak zásadní věci, jako je systém platného práva, musíme čekat na prostředky Evropské unie, má podle informace ministerstva vnitra dojít v roce 2013 k zlepšení situace. Ministerstvo vnitra v současné době připravuje opatření k pokrytí prostředků  nutných na dotažení již započatých operací tak, aby systém e–Sbírka a e-Legislativa byly dokončeny k 30. červnu 2015. Datum nabytí účinnosti právní úpravy týkající se této problematiky by mělo být 1. července 2015. Po tomto datu budou výše uvedené systémy připraveny zajistit elektronické vyhlašování platného práva a poskytovat informace o platné i minulé právní úpravě včetně úplných znění a budou obsahovat i nástroje pro elektronickou tvorbu a projednání právních předpisů. Tyto systémy by měly obsahovat i požadavky RIA a CIA tak, aby obsah právních předpisů byl konfrontován s praxí a jejich obsah byl předem zkoumán i z hlediska možných korupčních rizik.

Pokud se nebude opět jednat jen o prohlášení a  e-systém tvorby a aplikace právních předpisů bude  skutečně uveden do praxe, bude to znamenat pro uživatele přístup k právně závaznému aktuálnímu znění právního předpisu s možností sledování i jeho předchozích verzi, ale i dovedení legislativního procesu na kvalitativně novou úroveň.  A to by už bylo možné považovat za opravdový krok k snižování administrativní zátěže.

 

JUDr. Boris Kučera

sekce zaměstnavatelská

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět