Stanovisko SP ČR k plánu pro zaměstnanost „7 bodů za 7 miliard“

Stanovisko SP ČR k plánu MPSV, který by měl pomoci vytvořit nová pracovní místa a dát lidem bez práce šanci .  .

SP ČR v zásadě  navrhovaná opatření na podporu zaměstnanosti vítá. Některá z opatření vycházejí i z našich dřívějších požadavků např. zmírnění požadavků pro vstup do projektu „Vzdělávejte se pro stabilitu“, posílení role úřadů práce v oblasti práce s klienty při hledání pracovního uplatnění a práce s nimi, v neposlední řadě ekonomická motivace zaměstnavatelů k tvorbě pracovních míst, bez které v současné době není ani možné zaměstnance do zaměstnání přibírat.

Značná obecnost některých opatření neumožňuje posoudit, jak bude pozitivního cíle prostřednictvím navrženého opatření dosaženo, (např. bod 7 - lepší rady a pomoc), zda bude motivace dostatečná (např. bod č. 2  podpora matek a dlouhodobě nezaměstnaných). Velkým úskalím pro zaměstnavatele může být získávání finančních prostředků přes projekty ESF, kde mohou narazit na limity z hlediska čerpání a neustále zdůrazňované výhrady k administrativní náročnosti.

Podpora mladých a absolventů:

Souhlasíme se záměrem MPSV podpořit tvorbu míst pro absolventy a mladé lidi bez zaměstnání. Je to v souladu s naší strategií. Nicméně upozorňujeme na jeden problematický faktor.  Pokud budou zřizována pracovní místa pro mladé na základě projektů ESF, může být pro řadu firem problém tyto prostředky čerpat, protože již mají z předchozích projektů (např. Vzdělávejte se!) vyčerpánu maximální míru veřejné podpory – „de minimis“

Podpora zaměstnání matek a dlouhodobě nezaměstnaných

Souhlasíme se záměrem MPSV finančně motivovat zaměstnavatele k zaměstnávání matek s malými dětmi, je to v souladu s našimi požadavky. Otázka výhodnosti zkrácených pracovních úvazků je diskutabilní z hlediska navyšování pracovních míst, např. rozdělování činností mezi více zaměstnanců. To by bylo spojeno s nárůstem administrativy.

Kurzarbeit – Projekt vzdělávejte se pro stabilitu!

Souhlasíme se zjednodušením pravidel  pro vstup do projektu, požadujeme od samého počátku.  I zde se ukazuje, že firmy mají problém s čerpáním prostředků, protože mají z předchozích projektů vyčerpánu maximální míru veřejné podpory – „de minimis“ a čerpání v režimu „bloková výjimka“  je nákladné.

Chceš práci tam, kde žiješ?  Rekvalifikuj se

Souhlasíme se záměrem MPSV, je to náš dlouhodobý požadavek, aby rekvalifikace odpovídaly požadavkům zaměstnavatelů, s minimální zátěží spojenou s dojížděním do jiného regionu na vzdělávací kurzy. Je to zároveň vhodný nástroj k doplnění současných disparit ve vzdělávání v jednotlivých regionech.

Zaměstnej sám sebe. Buď  OSVČ

Jde o vítané opatření z hlediska aktivizace nezaměstnaného, řeší sám své pracovní uplatnění. Z hlediska dlouhodobějšího jsme byli rezervovaní k efektivnosti tohoto opatření. Podíl OSVČ  je ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi vysoký. Přísné postihy týkající se  výkonu závislé práce mimo pracovněprávní vztah, celková ekonomická recese, jsou pro budoucí  „nezkušené“  podnikatele rizikem.

Pomoz obci a občanskému sektoru

Ano, zejména podpora veřejně prospěšným pracím. V řadě případů může sloužit jako vhodná aktivizace dlouhodobě nezaměstnaných zejména těch, kteří nemají žádnou kvalifikaci a vedením v evidenci ztrácejí základní pracovní návyky.

Lepší rady a pomoc

Chvályhodná aktivita, po níž také voláme. Zásadní problém pro její realizaci vidíme v nedostatečné personální kapacitě Úřadu práce ČR, kde v současné době chybí několik stovek zaměstnanců právě na oblast poradenství a přímou práci s klienty.

JUDr. Jitka Hejduková

ředitelka sekce zaměstnavatelské

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět