Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání (Stáže pro mladé)

Projekt na zlepšení uplatnění absolventů na trhu práce.  .

Realizátorem výše uvedeného projektu je Fond dalšího vzdělávání (příspěvková organizace Ministerstva práce a sociálních věcí ČR) nabízející žákům posledních ročníků SŠ a studentům posledních dvou semestrů VOŠ a VŠ možnost  získat uznatelnou pracovní praxi během studia. Rozpočet projektu činí cca 71 mil. Kč, probíhá od září 2012 do srpna 2015 a podpoří 840 žáků a studentů.

Tímto projektem chce ČR reagovat na celoevropský problém nezaměstnanosti mladých lidí, zaměstnatelnosti absolventů škol. Projekt se nezaměřuje prvotně jen na získání pracovní praxe, ale chce také stážisty připravit na to, jak se správně ucházet o první pracovní místo. K tomu poslouží e-learningový kurz zaměřující se na rozvoj tzv.: měkkých dovedností (soft skills). Cílem pro stážistu je, že získá praktické znalosti v oboru, který studuje a praxi během studia.

V současné době je v systému aktuálně 40 nabízených pozic. Tyto stáže trvají 1-3 měsíce (SŠ 50-300 hod.; VOŠ, VŠ 100-300hod.), jedná se o volnočasovou aktivitu (stáž je možné absolvovat i v době prázdnin, snaha domluvit se školou uznatelnost jako „školní praxe“), která nenahrazuje školní povinnosti. Stáže jsou placené a student vykonává práci na základě dohody o provedení práce (DPP). Sazba za odpracovanou hodinu činí 60,- Kč hrubého.

Účast v projektu dává poskytovatelům praxe možnost „vyzkoušet, popř. vychovat“ si možného budoucího spolupracovníka a případně si ho zavázat k další činnosti (toto však není podmínkou). Poskytovateli stáže mohou být jen soukromé subjekty podnikající na území ČR právoplatně zapsány jako ekonomické subjekty déle než jeden rok od registrace do projektu, disponující mentorem, který odborně povede stážistu v čase působení ve firmě. Veškeré náklady na stáž budou hrazeny po jejím úspěšném dokončení (mzda stážisty, náhrada průměrné mzdy mentora) z projektu. Poskytovatel stáže musí splňovat podmínky příslušného nařízení EK týkající se přiznání podpory malého rozsahu (de minimis). Subjekty veřejného sektoru (státní a veřejná správa a jimi zřízené organizace) nemohou být poskytovatelem stáže.

Zájemci se do projektu mohou registrovat od února 2013 na adrese: www.stazepromlade.cz. Na této adrese rovněž získáte podrobnější informace o projektu. Dalšími kontaktními údaji jsou, telefonní linka: 777 492 495 (každý pracovní den od 9 do 16 hodin), email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Mgr. Tereza Hejlová

sekce zaměstnavatelská

 

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět