Stáže ve firmách vzdělávání praxí

Projekt na zlepšení uplatnění uchazečů na trhu práce.  .

Fond dalšího vzdělávání (příspěvková organizace Ministerstva práce a sociálních věcí ČR) zahájil v červnu 2012 projekt „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí,“ který je spolufinancován z fondů EU – z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a končí v říjnu 2014. Rozpočet projektu činí 800 mil. Kč.

Cílem projektu je zavedení systému dalšího vzdělávání prostřednictvím stáží ve firmách, aby se zvýšila uplatitelnost občanů na trhu práce. Tento projekt má kapacitu minimálně 5000 stáží, od 11/2012 bylo zajištěno přes 1.000 stáží.

Cílovou skupinou jsou tyto osoby:

-          Občan ČR s trvalým bydlištěm mimo území Hl. m. Praha (nesmí být OSVČ a osoby se statutem studenta)

-          Absolvent s dokončeným vzděláním

-          Uchazeč o zaměstnání (tj. nezaměstnaná osoba)

Povinnosti, které má stážista ve vztahu k úřadu práce, mu zapojením do tohoto projektu nezanikají.

-          Osoba vracející se na trh práce (osoby po rodičovské dovolené)

-          Osoba, která má zájem o zvýšení kvalifikace (zaměstnaná osoba)

(dále jen „stážista“)

Poskytovatelem stáže může být nejen ekonomický subjekt (např. s.r.o., a.s., OSVČ), ale i jiný subjekt (např. příspěvková organizace, o.p.s.). Podmínkou je, že subjekt musí být právoplatně registrován v ČR se sídlem kdekoli na území ČR (včetně Hl.m. Praha).

Zapojené firmy mají možnost zaškolit a vychovat si budoucí odborníky v oblasti, ve které podnikají a možnost, nikoli povinnost, tyto stážisty následně zaměstnat. Poskytovateli stáže je přiznána fixní částka (ta je uvedena v příslušné šabloně stáže; činí 50 -100.000,-Kč) jako podpora malého rozsahu (de minimis). De minimis představuje takovou podporu, která nesmí spolu s ostatními podporami „de minimis“ poskytnutými jednomu příjemci během předchozích 3 účetních období přesáhnout stanovenou výši. Poskytovatel stáže musí splňovat podmínky příslušného nařízení EK týkající se přiznání podpory malého rozsahu (de minimis).

Poskytovatel stáže musí vytvořit takové podmínky, aby došlo k úspěšné realizaci stáže na základě šablony (ta je vytvářena pro konkrétní typovou pozici a představuje základní rámec stáže; v současné době je k dispozici 90 šablon) a karty stáže (obsahuje bližší informace o konkrétní nabízené stáži; je to takový „inzerát“) i Smlouvy o zajištění stáže (dále jen „Smlouva“), která je uzavírána mezi poskytovatelem, stážistou a FDV.

Do realizace stáže jsou zapojeni: statutární zástupce (os. zodpovědná za proces na straně poskytovatele, podepisuje související dokumenty), kontaktní osoba (osoba poskytující členům FDV potřebnou součinnost), mentor (odborně garantuje průběh a kvalitu stáže), specialisté (osoby spolupodílející se na zajištění odborné kvality stáže).

V průběhu stáže nevzniká mezi poskytovatelem a stážistou pracovněprávní vztah ( tzn. poskytovatel neplatí stážistovi žádnou výplatu, neodvádí zdravotní ani sociální pojištění). Po ukončení stáže není poskytovatel povinen zaměstnat stážistu ve své firmě.

Stážista, nemá nárok na žádnou odměnu, ale po splnění všech podmínek stanovených ve Smlouvě, má nárok na proplacení těchto výdajů přímo od FDV:

-          Cestovné

-          Ubytování

-          Stravné

Stáž u poskytovatele trvá 1-6 měsíců (dle karty stáže). Stážista je povinen docházet na stáž dle předem dohodnutého harmonogramu (mezi poskytovatelem a stážistou), minimální doba stáže jsou  4 hod./den. V případě řádného ukončení stáže obdrží stážista certifikát o absolvování stáže (Europass).

FDV

-          Proplácí oprávněné náklady na základě doložených dokladů: cestovné ( dojezdová vzdálenost více jak 75 min., náklady na jízdu osobním automobilem se proplácí jen držitelům ZTP, ZPP), ubytování (rozdílné od místa trvalého bydliště), stravné (za každou absolvovanou hodinu má stážista nárok na proplacení stravného ve formě stravenky s nominální hodnotou 20,-Kč. Stážistovi jsou předávány stravenky v nominální hodnotě 80,- Kč v odpovídajícím počtů ks stravenek.

-          Ke každé stáži je přidělen konzultant: komunikace s poskytovateli i stážisty, archivace dokumentů, administrativně zajišťuje a podporuje průběh stáže

 

Podrobnější informace o výběru stážistů, jejich náboru a účasti na stáži, průběhu stáže u poskytovatelů stáže, jejich práv a povinností včetně vystavení certifikátu o absolvování stáže (Europass) se dozvíte na internetové adrese www.stazevefirmach.cz; email – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.; potenciální poskytovatelé stáží tj. firmy: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.; zájemci o stáž: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.; bezplatná telefonní linka: 800 779 977 od 9 do 16 hod. v pracovních dnech.

 

Mgr. Tereza Hejlová

sekce zaměstnavatelská

 

 

 

 

 

 

 

 

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět