Firemní školky

 Co přinese návrh zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů.

Ministerstvo práce a sociálních věcí spolu s Ministerstvem financí a Ministerstvem zdravotnictví chtějí vytvořit institut dětské skupiny a tím řešit nedostatečnou nabídku služeb péče o děti zaměstnanců. Nástrojem k tomu má být Zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů, jehož návrh schválila vláda ČR.

Dětská skupina spočívá v pravidelné péči o dítě mimo domácnost dítěte, v kolektivu dětí, mimo režim předpisů o školách a školských zařízeních. Poskytovatelem péče v dětské skupině může být zaměstnavatel, nestátní nezisková organizace, územní samosprávný celek, tj. obec či kraj.

Nároky na vytvoření dětské skupiny nemají být tak přísné jako u klasických školek a náklady spojené s jejich vznikem a provozem bude možné odečíst z daní poskytovatele. Motivací pro rodiče pak bude sleva na dani z příjmu.

Návrh zákona upravuje podmínky pro získání oprávnění k poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a s tím spojený výkon veřejné správy, počet dětí ve skupině (max. 24) a jejich maximální věkovou hranici (od 1 roku do zahájení pravidelné školní docházky), podmínky odborné způsobilosti (zdravotnické či pedagogické vzdělání) pečující osoby o děti nebo stavebně technické požadavky na prostory a provoz zařízení.

Hygienické požadavky na provoz zařízení budou stanoveny prováděcím předpisem (vyhláškou).

Zákonem bude dále zavedena povinnost poskytovatele, mít po celou dobu výkonu uzavřenou pojistnou smlouvu pro případ odpovědnosti za škodu způsobenou při poskytování služby péče o dítě v dětské skupině..

Služba péče o dítě je koncipována výhradně na nekomerčním základě. Bude však možné, aby se rodič podílel na úhradě nákladů (částečně či plně).

Zaměstnavatelům, kteří by chtěli dětskou skupinu zřídit, mohou pomoci i dotace z Evropského sociálního fondu – více na  http://www.esfcr.cz/vyzva-b5.

Mgr. Tereza Hejlová

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

sekce zaměstnavatelská

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět