Sociální pilíř společenské odpovědnosti firem (CSR) a zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP)

Informace k výstupům projektu "Sociální pilíř konceptu společenské odpovědnosti firem (CSR) ve vztahu k zaměstnanosti OZP na volném trhu práce", jehož je SP ČR partnerem.

Zavádíte ve své firmě principy sociálnízodpovědnosti (CSR) v oblasti lidských zdrojů?

Nebo o tom uvažujete?

Pak potřebujete relevantní ucelené informace.

Především jak a proč?

Jaké bude mít důsledky zavádění jednotlivých aktivit sociálního pilíře CSR do vaší firmy?

 

V současné době lze prostřednictvím internetu i dalších informačních kanálů najít spoustu informací k problematice CSR. Velmi podrobně a komplexně je zpracována zejména problematika enviromentálního pilíře CSR. V sociální oblasti se dostupné materiály zaměřují především na etický a společenský rozměr. Zejména v případě lidských zdrojů jsou tyto aspekty zdůrazňovány. Přitom ale uplatňování principů sociálního pilíře CSR nemusí být pouze otázkou etického kodexu, dobrovolnických aktivit, dobročinnosti, charity. Při správné aplikaci se může firmě i ekonomicky vyplácet. Dokazují to praktické příklady dobré praxe z tuzemska i zahraničí. Bohužel tomuto pohledu je věnována v různých informačních zdrojích pouze malá pozornost. Přitom ryze pragmatické hledisko: „Kolik nás to bude stát a co nám to přinese, příp. vydělá?“ není nijak v rozporu s principy sociálně zodpovědného podnikání.

Projekt OP LZZ „Sociální pilíř konceptu společenské odpovědnosti firem (CSR), ve vztahu k zaměstnanosti OZP na volném trhu práce“ si klade za cíl, tuto situaci změnit a nabídnout podnikatelským subjektům v ČR ucelený, přehledný a prakticky využitelný materiál o aplikaci principů CSR v oblasti lidských zdrojů. Zvláštní důraz je kladen na problematiku zaměstnávání osob se zdravotním postižením, ale nejen na ni.

Základním kritériem projektových výstupů je jejich praktická využitelnost.

Té bude dosaženo:

-     Přehlednou strukturou, z níž si každý uživatel vybere to, co ho konkrétně zajímá.

-     Využitím uživatelsky příjemného dvouúrovňového ovládání elektronické verze, kdy v první úrovni jsou poskytovány základní, mnohdy úmyslně za účelem srozumitelnosti zjednodušené informace a ve druhé doplňující upřesňující informace, plus ověřené funkční odkazy na další relevantní zdroje.

-     Pravidelnou aktualizací sdělovaných informací, doložením jejich aplikovatelnosti v praxi prostřednictvím příkladů dobré praxe apod.

Všechny výstupy jsou průběžně konzultovány s „lidmi z praxe“. Se zástupci oddělení/divizí CSR
a HR z velkých i malých a středních firem z otevřeného trhu práce. Cílem těchto konzultací je zejména praktická využitelnost sdělovaných informací.

V současné době projekt nabízí tyto výstupy:

1)    Definiční vymezení 3 pilířů CSR

Stručný přehled základních principů uplatňování CSR ve firemní praxi, přehled základní terminologie, norem a zákonů s problematikou CSR souvisejících. Srovnání Evropa/ČR. Přehled ocenění firem uplatňujících CSR v praxi.

2)    Informační minimum pro zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP)

Napadlo vás, že byste ve své firmě mohli zaměstnat osobu, případně osoby se zdravotním postižením?  Nemáte ale v této oblasti žádné zkušenosti. Neumíte vyhodnotit, co vám to přinese. Zda prospěch nebo komplikace. Nevíte jak vytipovat vhodné pracovní místo pro tento záměr? Kde takového pracovníka sehnat? Jak žádat o podporu, kde získat další podpůrné informace, atd.? Právě pro vás je určeno „Informační minimum o zaměstnávání osob se sluchovým, tělesným
a zrakovým postižením“.

3)    Metodika zavádění firemní filantropie

Materiál se věnuje filozofickým východiskům společenské odpovědnosti firem a strategii CSR, filantropii, identifikaci trendů firemní filantropie a přínosu pro firmu. Samostatná kapitola popisuje dobrovolnictví včetně jeho mezinárodního kontextu. V praktické části materiálu lze nalézt zkušenosti z praxe, které jsou zpracovány ve formě analýzy dosavadních zkušeností a příkladů dobré praxe. Ve své příloze přináší materiál i historický exkurz do problematiky CSR a případovou studii s názvem „Víčka mně můžou pomoci“.

4)    Interpretace příkladů dobré praxe

Materiál obsahuje souhrnné informace o firmách, které se zapojily do dotazníkového šetření s cílem prezentovat příklady dobré praxe zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Do dotazníkového šetření se zapojilo 18 firem s počtem zaměstnanců od 19 po 2.290. Materiál mapuje a vyhodnocuje různé aspekty zaměstnávání OZP.

Další část materiálu je věnována filantropii, kde byly zjišťovány: důvody filantropie, oblasti filantropie, preferovaný druh dárcovství, přínos aktivit pro firmu, legislativní podpora a motivace firem věnovat se filantropii.

5)    Servisní organizace pro zaměstnávání OZP

Chcete zaměstnat OZP, ale nemůžete nikde sehnat vhodné kandidáty? Nevíte, zda máte ve své firmě vhodná pracovní místa pro OZP a kolik vás budou stát úpravy pracoviště. Nevíte, jakou podporu můžete čekat od úřadu práce?, atd. Pak vás zaujme návrh na zřízení profesionální Servisní organizace pro zaměstnávání OZP, která by výraznou mezeru v oblasti aktivní politiky zaměstnanosti v ČR měla zacelit.

Další materiály podporující zavádění aktivit sociálního pilíře budou v krátké době následovat:

-       Manuál zaměstnávání OZP na volném trhu práce, jako první komplexní materiál zaměřený na tuto problematiku ve všech podstatných souvislostech.

-       Webová kalkulačka pro vyčíslení ekonomických přínosů ze zaměstnávání OZP.

-       Vytvoření podmínek pro ocenění za sociální inovace v oblasti zaměstnávání OZP ve firmách.

 

S touto problematikou se ve firmách setkávají v principu dva typy manažerů:

1)    Pracovníci, kteří dostanou úkol zaměstnat OZP „shora“, protože firmu trápí odvody za neplnění povinného procenta zaměstnaných OZP. Tito manažeři potřebují přednostně vědět JAK zaměstnat potřebný počet OZP. Otázka PROČ není pro ně prioritní.

2)    Pracovníci, pro které je zaměstnávání OZP jejich vlastní iniciativou a kteří následně potřebují přesvědčit vedení o správnosti takové iniciativy pro firmu. Vyjasnit ekonomickou racionalitu zaměstnávání OZP („Kolik nás to bude stát a co nám to přinese?“). Tito manažeři potřebují přednostně vědět a být schopni ekonomickými ukazateli prokázat PROČ zaměstnat OZP. Otázka JAK není pro ně zpočátku prioritní.

Oběma skupinám manažerů se výstupy tohoto projektu pokusí srozumitelně a věcně na jejich základní otázky odpovědět. Současně se pokusí je uvést i do problematiky exaktně nevyčíslitelných benefitů, které zavádění principů sociálního pilíře CSR s důrazem na oblast zaměstnávání OZP ve firemní praxi přináší. Patří k nim mj. zlepšení image, výrazné P.R., zlepšení pozice na trhu apod.

 

„Sociální pilíř konceptu společenské odpovědnosti firem (CSR),
ve vztahu k zaměstnanosti OZP na volném trhu práce“, CZ.1.04/5.1.01/77.00003, OP LZZ

koordinátor projektu: Ing. Tomáš Sokolovský, CSc., Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  
Webové stránky projektu: www.spcsr.cz

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět