Fórum pro firemní vzdělávání

Na Svazu průmyslu jednalo poprvé fórum pro firemní vzdělávání.

Svaz průmyslu a dopravy svolal 30. května pod záštitou ministerstva průmyslu a ministerstva školství první jednání Stálé konference Fóra Industriale.

Myšlenka fóra vychází ze zjištění, že dosud neexistuje žádná strukturovaná platforma, která by se cíleně zabývala potřebami výrobních firem v oblasti rozvojového, manažerského či interního odborného vzdělávání, a to přesto, že tyto firmy jsou nepostradatelnou částí české ekonomiky.

Poptávka firem po specializovaných školeních se zároveň nekryje s nabídkou komerčních vzdělavatelů. Z toho důvodu byla ustavena platforma za účasti zástupců MPO, MŠMT, významných výrobních firem (Třinecké železárny, Wikov, Ray Service), oborových asociací (ATOK, AutoSAP, ČOKA, Silikátový svaz) a Asociace institucí vzdělávání dospělých (AIVD) s cílem definovat konkrétní rozvojové potřeby firem z oblasti průmyslu.

Účastníci úvodního jednání dne 30. května se shodli na důležitosti firemního vzdělávání jako nezbytného předpokladu rozvoje a udržení konkurenceschopnosti výroby. Definovali také dvě oblasti – efektivita vzdělávání, budoucnost a rozvoj firmy – jako zásadní témata pro nejbližší období.

Výsledkem jednání jsou doporučení adresovaná vzdělávacím společnostem a orgánům státní správy, která témata jsou průmyslovými podniky vnímána jako prioritní. Členové fóra také deklarovali svůj zájem tuto poptávku dále konkretizovat a spolupracovat na jejím naplňování.

 

Doporučení Fóra Industriale

Zástupci zaměstnavatelů a jejich asociací z oblasti výroby (průmyslu, dopravy ad.) se na svém prvním jednání dne 30. května 2013 shodli na následujících závěrech:

1. Oblast firemního vzdělávání je nutnou podmínkou pro udržení konkurenceschopnosti výrobních firem. Je významnou částí firemních procesů, zajišťující zvýšení produktivity, efektivity a kvality výrobků (a služeb).

2. Přesto nemá ve firemních procesech často takové postavení, které by mu náleželo; každé odvětví má navíc svá výrazná specifika.

3. I když si část firemního vzdělávání zajišťují zaměstnavatelé svépomocí (nebo pomocí svých oborových asociací), stále je zde významná část vzdělávání, u níž by přivítali kvalitní specializovanou nabídku.

4. Jedním ze zásadních problémů spolupráce se sektorem vzdělávacích firem je nesoulad mezi tím, co výrobní společnosti aktuálně potřebují, a tím, co vzdělávací firmy nabízejí.

5. Vzdělávací firmy fungují jen jako dodavatelé vzdělávacích produktů, nikoli jako strategičtí partneři pro rozvoj firem.

6. Firmy si partnery ve vzdělávací sféře hledají metodou pokus-omyl (případně na doporučení jiných), čímž se ztrácí účinnost vzdělávání.

7. Jako prioritní témata Forum Industriale identifikovalo:

V rámci tématu EFEKTIVITA VZDĚLÁVÁNÍ jsou pro výrobní sféru stěžejní tyto potřeby:

  • komplexní přístup ke vzdělávání, zahrnující vstupní analýzu, trénink a praktické příklady, kontrolu dopadu vzdělávání po určité době a přesah do praktických realizací ve firmě;
  •  profesionálně provedenou detailní analýzu před začátkem vzdělávání;
  • důraz na partnerský přístup mezi vzdělávací společností a firmou;
  • schopnost sdílet znalosti a know-how, které již je k dispozici v rámci firmy;
  •  systémové řešení rezistence vůči změně napříč firmou.

V rámci tématu BUDOUCNOST A ROZVOJ FIRMY jsou pro výrobní sféru stěžejní tyto potřeby:

  • postupy a nápady pro vyhledávání budoucích příležitostí, speciální důraz na procesy zaměřené na budoucnost;
  • systém popisu pracovních pozic křížem přes celou firmu;
  •  těsnější kontakt mezi firmami a středními odbornými školami;
  • důraz na plošnou znalost (odborného) cizího jazyka napříč celou firmou (včetně dělnických pozic);
  • další vzdělávání (doškolování) zaměstnanců - důraz na plošné rozšíření kvalitních všeobecných a technických znalostí a dovedností napříč firmou;
  • posun ve stylu myšlení a návycích získaných v počátečním vzdělávání směrem k vyšší použitelnosti v konkrétní výrobní praxi;
  •  propojení strategických záměrů a cílů firmy do každodenní praxe s ohledem na schopnost práce s procesními mapami;
  •  podpora iniciativy zaměstnanců;
  • zvýšení prestiže technických profesí;
  •  sdílení best practice.

8. Výrobní firmy deklarují zájem tuto poptávku dále konkretizovat a upravovat. Konkrétní podobě rozvojových programů se budou věnovat na podzim 2013.

9. Tuto poptávku směřují výrobní firmy také příslušným orgánům státní správy a samosprávy (MPSV, MPO, MŠMT, krajům), aby ji vzaly v potaz při vypisování zaměření dotačních titulů z prostředků národních, či fondů EU.

V Praze, dne 30. května 2013

Seznam členů Stálé konference Fóra Industriale:

Svaz průmyslu a dopravy ČR

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Třinecké železárny, a.s.

Wikov Industry, a.s

Ray Service, a.s

Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP)

Asociace textilního - oděvního - kožedělného průmyslu (ATOK)

Česká obuvnická a kožedělná asociace (ČOKA)

Silikátový svaz

Lloyd´s Register Quality Assurance (LRQA)

Europrofis, s.r.o

Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.

 

Ing. Miloš Rathouský

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

 

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět