Nová úprava řetězení pracovních poměrů na dobu určitou

S účinností od 1.8.2013 vyšla pod číslem 155/2013 Sb. novela zákoníku práce, kterou se úspěšně završilo úsilí SP ČR o změnu úpravy § 39 – uzavírání pracovních poměrů na dobu určitou.

Po novele zákoníku práce k 1.1.2012 nastala pro řadu firem nepříjemná situace, kdy tato úprava zavedla možnost opakování sjednané doby určité jen 3x až na 3 roky, ale především zrušila výjmky umožňující opakované řetězení pracovních poměrů na dobu určitou v případě zvláštních podmínek provozu nebo povahy práce.

SP ČR vedl úspěšná jednání s ČMKOS a MPSV, což umožnilo navrhnout senátní novelu § 39, jejíž cesta legislativním procesem se nakonec v květnu 2013 úspěšně završila.

Co tedy umožňuje nová úprava dle §39 odst. 4 ZP?

Nové ustanovení dává firmám možnost v případě, že jsou pro to vážné provozní důvody nebo důvody spočívající v povaze práce, uzavřít  s odborovou organizací dohodu, která umožní opakovat pracovní poměr na dobu určitou více než 3x za podmínky, že v dohodě bude tyto důvody přesně vymezeny, budou stanovena pravidla postupu při sjednávání a opakování pracovního poměru na dobu určitou, bude sjednán okruh zaměstnanců, kterých se bude tento postup týkat a doba, na kterou se dohoda uzavírá.

V případě, že u zaměstnavatele nepůsobí odborová organizace, je možno dohodu nahradit vnitřním předpisem, který musí obsahovat náležitosti stanovené pro dohodu.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět