Senát neschválil daňové výhody pro investice do vzdělávání

Senát neschválil daňové úlevy kvůli nesouhlasu se zrušením daně z dividend. .

 Bohužel tím pod stůl padly i zásadní návrhy pro daňové zvýhodnění firem, investujících do vzdělávání. Svaz průmyslu a dopravy bude tato opatření dále prosazovat, ať v rámci stávající, či budoucí vlády.

Senát včera na své schůzi projednal balíček změn daňových zákonů v souvislosti s přijetím občanského zákoníku, senátoři však rozhodli, že návrh nepodpoří. Vzhledem k rozpuštění poslanecké sněmovny není možno návrh vrátit zpět a jeho cesta tak končí. Součástí balíčku změn byly i avizované daňové úlevy pro firmy, které investují do vzdělávání (zrychlené odpisy, odpisy na žáka a navýšení limitu pro firemní stipendia). Návrh doplatil na nesouhlas senátorů s jinou částí balíčku – zrušením daně z dividend.

Společná iniciativa Svazu průmyslu a dopravy, Fóra průmyslu a vysokých škol a Ministerstva průmyslu a obchodu tak po více než ročním úsilí končí neúspěšně. Svaz průmyslu a dopravy vzhledem k tristní situaci v odborném školství a důležitosti odborného vzdělávání pro udržení konkurenceschopnosti českých firem deklaruje, že ve svém úsilí dovést daňové změny k cíli nepoleví. Vzhledem k průřezové podpoře tohoto návrhu mezi politickými stranami bude požadovat jeho urychlené navrácení do legislativního procesu, ať už stávající, nebo budoucí vládou.

Ing. Miloš Rathouský

sekce zaměstnavatelská

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět