Změny v projektu na zrychlené vnitropodnikové převody zaměstnanců

 S účinností od 2.září 2013 byl projekt rozšířen o zrychlenou proceduru lokalizovaných zaměstnanců.  .

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem vnitra, Ministerstvem práce a sociálních věcí a Ministerstvem zahraničních věcí připravilo rozšíření stávajícího projektu "Zrychlená procedura pro vnitropodnikově převáděné zaměstnance zahraničních investorů" nově o lokalizaci zaměstnanců. Výsledný projekt "Zrychlená procedura pro vnitropodnikově převáděné a lokalizované zaměstnance zahraničních investorů", vzešel z dohody uvedených rezortů a startuje 2. září 2013.

Lokalizace zaměstnanců nově umožňuje nejen zrychlený převod zaměstnance, ale také možnost uzavřít pracovní smlouvu mezi zaměstnancem a přijímající tuzemskou společností. "Očekávaným přínosem projektu je tak rychlejší převod vysoce kvalifikovaných a vedoucích pracovníků (specialistů a manažerů) ze třetích zemí a zejména citelné snížení administrativní zátěže a nákladů pro jak vysílající, tak přijímací obchodní společnost", upozorňuje na největší výhodu rozšíření projektu náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka. V případě splnění všech podmínek projektu lze v případě zrychleného převodu zaměstnance obdržet povolení k zaměstnání a dlouhodobé vízum na 6 měsíců ve lhůtě 30 kalendářních dnů od podání žádosti o vízum a v případě lokalizace zaměstnance obdrží žadatel povolení k zaměstnání a dlouhodobé vízum na 6 měsíců ve lhůtě 30 kalendářních dnů od provedení testu trhu práce. Tím se zkrátí nutná doba pro vyřizování administrativních záležitostí pro přesun těchto pracovníků do České republiky zhruba o polovinu. "Realizace projektu ve schválené podobě je možná díky spolupráci s resorty vnitra, práce a sociálních věcí a zahraničních věcí, které v rámci projektu urychlí vydávání potřebných dokumentů", doplňuje náměstek ministra.

Pro zařazení žádosti zahraničního investora o vnitropodnikový převod nebo o lokalizaci do projektu jsou stanovena stejná kritéria. Jedná se o počet zaměstnanců celosvětově (1000) a v České republice (250), doba podnikání na území ČR (min. 2 roky), registrace k platbám na sociální a zdravotní pojištění, požadavek na vyrovnané závazky společnosti vůči České republice, roční výše obratu (min. 500 mil. Kč) a výše odvedených daní (min. 1 mil. Kč), minimální výše investice a mzdových nákladů v ČR (zvlášť pro výrobní podniky a podniky v oblasti služeb) a požadavky na dodržování předpisů v oblasti zaměstnanosti. Podrobnosti o projektu i kritériích naleznete zde.

Projekt by měl být realizován až do doby transpozice připravované evropské směrnice o podmínkách vstupu a pobytu vnitropodnikově převáděných pracovníků do právního řádu ČR.

2.9.2013, Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět