Náklady zaměstnavatele vznikající v souvislosti se srážkami ze mzdy

   Zaměstnavatelé se v dnešní době stále častěji ocitají v situaci, kdy jsou nuceni hradit z vlastních zdrojů náklady vznikající jim při:provádění srážek ze mzdy.

Zaměstnavatelé se v dnešní době stále častěji ocitají v situaci, kdy jsou nuceni hradit z vlastních zdrojů náklady vznikající jim při:

a)      plnění zákonné povinnosti provádět srážky ze mzdy zaměstnance na základě výkonu rozhodnutí dle §276 a násl. občanského soudního řádu,

b)      plnění zákonné povinnosti provádět srážky ze mzdy zaměstnance na základě rozhodnutí o oddlužení dle insolvenčního zákona

c)      plnění zákonné povinnosti poskytnou exekutorskému úřadu součinnost dle exekučního řádu.

Za náklady ve smyslu zákonů uvedených výše lze považovat nejen bankovní poplatky, které zaměstnavatel (plátce mzdy) uhradí bance za každý provedený převod finančních prostředků, ale i náklady vznikající mu samotným poskytnutím lidských zdrojů ke zpracování související administrativy (mzdy účetního, daňového specialisty a administrativních pracovníků a také jejich čas strávený zpracováním platby).

Dle stanoviska Nejvyššího soudu je možnost uplatňovat náhradu účelných nákladů zaměstnavatele u exekutora a insolvenčního správce  již dnes.

 Svaz bude dále usilovat o legislativní řešení:

– úprava práva zaměstnavatele na náhradu účelných nákladů, které vzniknou při provádění výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy přímo v občanském soudním řádu.

- úprava práva zaměstnavatele na náhradu účelných nákladů, které mu vzniknou při provádění rozhodnutí o oddlužení srážkami ze mzdy přímo v insolvenčním zákonu

- výslovně jmenovat zaměstnavatele v okruhu třetích osob, které již dnes jsou v exekučním řádu uvedeny jako ty, které mají nárok na úhradu svých nákladů.

V případě zájmu o tuto problematiku je pro členy SP ČR k dispozici právní rozbor JUDr. Forejtové, Možno vyžádat na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

 

JUDr. Jitka Hlaváčková

Sekce zaměstnavatelská

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět