Daň z nabytí nemovitosti

  Novinky od 1.1.2014.

Senát schválil dne 9.10.2014 zákonné opatření o dani z nabytí nemovitostí, která má nahradit dosavadní  daň z převodu nemovitosti.

Opatření přináší zejména tyto změny:

  1. změny vyplývající z nového občanského zákoníku, kdy nový občanský zákoník od ledna 2014 výrazně mění samotné pojetí nemovitých věcí. Stavba, až na několik výjimek, pozbývá charakteru samostatné věci a stává se součástí pozemku. Naopak nemovitou věcí se stávají věcná práva. Nový občanský zákoník dále zavádí některé nové právní instituty.
  2. zrušení povinnosti pořizování znaleckého posudku u staveb pro bydlení a rekreační účely. Finanční úřad vyměří poplatníkovi daň ve výši tří čtvrtin ceny místně obvyklé. Plátce si ale může nechat znalecký posudek zpracovat a platit daň na jeho základě, pokud je to pro něj výhodnější. Náklady na pořízení posudku se budou moci odečítat ze základu daně.
  3. povinnost platit daň má (na rozdíl od původního návrhu zákona) prodávající, kupující pouze za daň ručí,  pokud ji nezaplatí prodávající. Smluvní strany si mohou zvolit, že poplatníkem daně bude kupující.
  4. osvobození od daně koupě prvního bytu nebo domu. Oproti dosavadní úpravě však nově nebude podmínkou podnikatelská činnost, kterou je výstavba anebo prodej staveb a bytů, na straně převodce.
  5. snižuje se rozsah písemností, jež musí poplatníci k daňovým přiznáním přikládat.  Přílohy budou moci být pouze ve formě prosté kopie v listinné nebo elektronické podobě. Finanční úřad rovněž nebude vyžadovat předkládání písemností v případech, kdy si může potřebné údaje ověřit bezplatně z informačních systémů veřejné správy.  

Sazba daně se oproti současnému stavu nemění a zůstává 4%.

 Zákonné opatření nyní dostane k podpisu prezident a jeho platnost bude muset potvrdit nová sněmovna.

 

Jitka Hlaváčková

sekce zaměstnavatelská

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět