Souběh pracovního poměru s výkonem funkce po 1.1.2014

Závěry a doporučení ze setkání právníků.

Dne 24.10.2013 proběhla na půdě Americké obchodní komory za účasti SP ČR  odborná diskuze na téma „Problematika souběhu pracovního poměru s výkonem funkce“. Hlavními panelisty byli Doc. JUDr. Bohumil Havel PhD. z AK PRK Partners a JUDr. Petr Čech PhD. LL.M. z  AK Glatzová &Co, s.r.o. a JUDr. Ladislav Smejkal z White & Case LLP.

Zúčastnění se shodli na tom, že praovněprávní senát Nejvyššího soudu ČR bude pokračovat ve své judikatuře před rokem 2012, kdy možnost souběhu pracovní smlouvy na výkon funkce a smlouvy o výkonu funkce odmítal, a proto advokátní kanceláře budou doporučovat svým klientům, aby stávající pracovní smlouvy překlopili do smluv o výkonu funkce. Pracovní poměr se podle většinového názoru odborné veřejnosti sistuje (pozastaví se jeho platnost po dobu výkonu funkce).

Rovněž zaznělo doporučení upravit smlouvami o výkonu funkce „možné i nemožné“, neboť v rámci smluvní volnosti již nebude stačit spoléhat na zákonnou úpravu.

Termín pro úpravu smluv o výkonu funkce tak, aby byly v souladu se zákonem o obchodních korporacích, je 1.7.2014. Pokud se tak nestane, bude funkce vykonávána bezúplatně.

Jitka Hlaváčková

sekce zaměstnavatelská

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět