Nutnost zvláštní formy plné moci dle §441 odst. 2 NOZ

Upozornění na další novinku, kterou přinese nový občanský zákoník.


V souvislosti s blížícím se nabytím účinnosti nové soukromoprávní úpravy dne 1. 1. 2014 považujeme za nutné upozornit na jedno z problematických ustanovení zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku („NOZ“) dotýkající se otázky smluvního zastoupení. Jedná se konkrétně o §441 odst. 2. NOZ, který říká: „Zmocnitel uvede rozsah zástupčího oprávnění v plné moci. Netýká-li se zastoupení jen určitého právního jednání, udělí se plná moc v písemné formě. Vyžaduje-li se pro právní jednání zvláštní forma, udělí se v téže formě i plná moc“.

Při striktním výkladu citovaného ustanovení bude v praxi nezbytné udělit pro právní jednání vyžadující např. formu notářského zápisu plnou moc ve stejné formě. Samotní tvůrci NOZ nejsou při výkladu §441 odst. 2 zcela jednotní. Hlavní autor kodexu Prof. Dr.JUDr. Karel Eliáš se přiklání k nutnosti pořízení plné moci ve formě notářského zápisu, zatímco např. člen výkladové komise NOZ JUDr. Filip Melzer, Ph.D., LL.M. argumentuje částečně proti takovému výkladu a dovolává se smyslu a účelu normy.[1]

Členové Komise pro aplikaci nové civilní legislativy při Ministerstvu spravedlnosti se v souvislosti s výše naznačenou problematikou shodli, že plná moc ve formě notářského zápisu není nezbytná k zastoupení na valné hromadě, neboť samotné hlasování na valné hromadě tuto zvláštní formu nevyžaduje. Hlasování na valné hromadě totiž není považováno za právní úkon.[2] Nová právní úprava zachovává mimo jiné také možnost udělení substituční plné moci a také možnost, aby plná moc neobsahovala pokyn, jakým způsobem má zmocněnec na valné hromadě hlasovat.[3]

Forma osvědčujícího notářského zápisu bude i nadále nezbytná pro rozhodnutí valné hromady, u nichž to zákon vyžaduje.[1] Odlišná je však situace, kdy rozhoduje jediný akcionář či společník. V takových případech je pro rozhodnutí akcionáře či společníka obligatorně vyžadována forma notářského zápisu a tudíž i případná plná moc k takovému rozhodování musí mít tutéž formu.



[1] Upraveno v §172 zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích). Forma osvědčujícího notářského zápisu bude nutná např. u rozhodnutí valné hromady o změně obsahu společenské smlouvy nebo u rozhodnutí o zrušení společnosti s likvidací.





zpracoval kolektiv:

JUDr. Monika Forejtová, Ph.D., Mgr. Lucie Holíková

sekce zaměstnavatelská



[1] Čerpáno z přednášek uvedených expertů na kongresu Právní prostor 2013.



[2] Viz Usnesení Nejvyššího soudu ČR č. 29 Odo 215/2002.



[3] K tomuto tématu viz judikatura Nejvyššího soudu ČR, např. Usnesení č. 29 Cdo 5297/2008, nebo Usnesení 29 Cdo 1259/2009.



Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět