Novinky v aktivní politice zaměstnanosti

MPSV představilo nové nástroje aktivní politiky zaměstnanosti.


Sdílené pracovní místo – podpora generační výměny.
Zaměstnavatelé dostanou mzdový příspěvek na stávajícího zaměstnance v předdůchodovém věku (bude zapojen jako "mentor") a příspěvek v rámci standardních nástrojů APZ na nově přijímaného pracovníka (společensky účelné pracovní místo).

Outplacement.
Krajská pobočka Úřadu práce ČR, jíž oznámí zaměstnavatel záměr hromadně propouštět, vytvoří pracovní tým, který poskytne maximální možnou podporu propouštěným zaměstnancům a jejich zaměstnavatelům. Pracovní tým ÚP dále provede analýzu struktury zaměstnanců a porovná ji s aktuální nabídkou volných míst v regionu. V případě shody nabídky a poptávky zprostředkuje pracovní tým kontakt potenciálního zaměstnavatele se zaměstnanci splňujícími požadavky. Pokud se dohodnou na nástupu do pracovního poměru, poskytne ÚP zaměstnavateli příspěvek na mzdu přijímaného pracovníka.  

Podpora krátkodobých pracovních příležitostí.
Zaměstnavatel, jenž umožní výkon krátkodobého, tzv. nekolidujícího zaměstnání (výdělek nesmí přesáhnout polovinu minimální mzdy), které bude mít charakter obecné prospěšnosti, dostane od Úřadu práce ČR příspěvek na úhradu mzdových nákladů. 
Opatření doplní připravovaný projekt „Pracovní návyky“, který se zaměřuje na aktivizaci dlouhodobě nezaměstnaných na trhu práce a to zejména formou poradenské a asistenční činnosti.

Individuální koučink pro uchazeče o zaměstnání zajišťovaný prostřednictvím vybraných agentur práce. Agentura dostane peníze podle toho, kolik klientů umístila na pracovní místo a kolik z nich si práci udrželo. Uchazeče vybere Úřad práce ČR, cílovou skupinou jsou lidé do 30 let, starší 55 let, dlouhodobě nezaměstnaní a osoby, jimž je věnována zvýšená péče dle § 33 zákona 435/2004 Sb., o zaměstnanosti.  

Příležitostná registrovaná práce. Jejím cílem je pomoci dlouhodobě nezaměstnaným zapojit se aktivně do pracovního procesu a udržet si tak základní pracovní návyky a sociální vazby. Zároveň pro ně představuje legální možnost limitovaného přivýdělku až do výše poloviny minimální mzdy, aniž by přišli o nárok na podporu v nezaměstnanosti. Tato forma zaměstnávání je založena na využití poukázkového systému proplácení odměn za práci. 


Více na  http://www.mpsv.cz/files/clanky/16739/tz_221113b.pdf

Jitka Hlaváčková

Sekce zaměstnavatelská

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět