Smlouvy po 1.1.2014

Co se stane se smlouvami uzavřenými před 1.1. 2014?.

Svaz průmyslu a dopravy České republiky ve spolupráci s advokátní kanceláří Havel Holásek&Partners s.r.o. uspořádal pro své členy dne 17. ledna 2014 seminář na téma „Závazkové právo po 1.1.2014“.   

Přednášejícími byli Mgr. Jan Topinka a Mgr. František Korbel Ph.D. partneři v advokátní kancelář Havel Holásek & Partners s.r.o., kteří se snažili obeznámit přítomné účastníky zajímavou a kvalitně připravenou prezentací, se základními změnami u smluv po 1.1.2014, v souvislostí s účinnosti nového občanského zákoníku. 

Odpověď na otázku: "Co se stane se smlouvou, kterou jsem uzavřel před účinností nového zákoníku a má se z ní plnit až v roce 2014?" lze nalézt v přechodných ustanovení nového občanského zákoníku (NOZ). 

Obecným pravidlem je, že na smlouvy, které byly uzavřeny před účinností NOZ, se použije ta právní úprava, která byla platná a účinná v době, kdy byla smlouva uzavřena (§ 3028 odst. 3 NOZ), ale užijí se základní zásady NOZ.

 Kdo tedy uzavře např. smlouvu o dílo v říjnu 2013 a dílo bude hotové a předáno až v průběhu roku 2014, všechny práva a povinnosti se posoudí podle staré právní úpravy (obchodní zákoník) , i kdyby vznikly až v roce 2014 (ale pozor např. u náhrady škody, pokud k porušení povinností došlo již za účinnosti NOZ – pak se i právo na náhradu škody posuzuje podle NOZ – § 3079).

Důležité je i posouzení toho, jak je to se samotným kontraktačním procesem, který byl zahájen před účinností NOZ, ale dokončen je až po jeho účinnosti – např. nabídka na uzavření smlouvy byla podána v říjnu 2013, k uzavření smlouvy však dojde až v květnu 2014. V takovém případě se starou právní úpravou  bude řídit nejen kontraktační proces, ale též práva a povinnosti z uzavřené smlouvy..  

Pokud jde o smlouvy uzavírané v roce 2014 na základě smlouvy o  smlouvě budoucí uzavřené před 1.1. 2014, tak ty se budou řídit NOZ. Výjimkou je případ, kdy smlouva o smlouvě budoucí obsahovala celý text budoucí smlouvy. V takovém případě se smlouva řídí obchodním zákoníkem.

Nic však nebrání smluvním stranám, aby si výslovně sjednaly, že se i smlouvy uzavřené před 1.1.2013 s plněním v roce 2014, příp. dalším , budou řídit NOZ

Smlouvy nájemní, vyjma smluv o nájmu věcí movitých, byť uzavřené před 1.1.2014, se však automaticky řídí novou právní úpravou.

Jitka Hlaváčková a Jiří Englich

sekce zaměstnavatelská

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět