Rejstřík spolků

Ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo informaci, jak je to s evidencí sdružení, která se stala k 1.1.2014 spolky.

 1. ledna 2014 nabyl účinnosti zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník a zákon č. 304/2013 Sb., o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob. Tyto zákony k témuž datu zrušily zákon č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 116/1985 Sb., o podmínkách činnosti organizací s mezinárodním prvkem, ve znění pozdějších předpisů.


Nová zákonná úprava sdružovacího práva se dotýká občanských sdružení a jejich organizačních jednotek oprávněných jednat svým jménem, odborových organizací a organizací zaměstnavatelů a jejich organizačních jednotek oprávněných jednat svým jménem, mezinárodních nevládních organizací zřízených nebo vyvíjejících činnost nebo majících sídlo v České republice a jejich organizačních jednotek oprávněných jednat svým jménem, zvláštních organizací pro zastoupení zájmů České republiky v mezinárodních nevládních organizacích, dosud vedených v příslušných evidencích Ministerstva vnitra podle zákona č. 83/1990 Sb. a zákona č. 116/1985 Sb.

Tyto evidence se dnem 1. ledna 2014 považují za spolkový rejstřík vedený rejstříkovými soudy, na které v plném rozsahu přechází z Ministerstva vnitra agenda týkající se uvedených právnických osob.

Konkrétní informace o právním postavení a povinnostech dotčených právnických osob v souvislosti s přechodem na novou zákonnou úpravu jsou ke stažení na www.justice.cz

Jitka Hlaváčková

sekce zaměstnavatelská

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět