Institut nespolehlivého plátce

Ministerstvo financí plánuje zpřísnění postihu plátců DPH.

Proklamovaným cílem právní úpravy je postih nepoctivých daňových subjektů, vyčištění trhu a tím ochrana těch poctivých. Zavedením institutu nespolehlivého plátce, tj. plátce, který podle rozhodnutí správce daně porušil závažným způsobem své povinnosti vztahující se ke správě daně  dle § 106a zákona č. 235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty v platném znění (dále jen zákon o DPH) od 1.1.2013, byla podnikatelům dána možnost získat informace, který z jejich zákazníků je nespolehlivý. Pokud plátce obchoduje  s nespolehlivým plátcem vystavuje se riziku povinnosti ručení za DPH takového obchodního partnera. Přesto veřejnost tento úmysl a cíl nepochopila a úpravu vyhlásila absurditou roku 2013.

Právní úprava v zákoně o dani z přidané hodnoty je velmi obecná, a proto kritéria pro nespolehlivého plátce stanoví Informace generálního ředitele ze  4.1.2013. Všechna kritéria se posuzují, resp. jejich naplnění, s ohledem na objektivní okolnosti (nezaviněná tíseň subjektu, živelná pohroma atd.) a důležitý je rovněž postoj plátce (úmysl).

  1.     Současná kritéria:
  1.     DPH vyměřena/doměřena podle pomůcek a výsledná daňová povinnost činí 500.000,- Kč a více (nekontaktní daňový subjekt)
  2.     byl vydán zajišťovací příkaz (po 1. 1. 2013) na DPH a tento nebyl ve lhůtě uhrazen
  3.     po dobu nejméně 3 kalendářních měsíců po sobě jdoucích evidován kumulativní nedoplatek na DPH ve výši 10 mil. Kč
  4.     neuznání plátcem deklarovaného nároku na odpočet, který byl v důsledku porušení povinností snížen správcem daně minimálně o 500.000,- Kč a související vyměřená/doměřená daň není zcela uhrazena

Na základě těchto kritérií je k dnešnímu dni v registru nespolehlivých plátců 126 subjektů.

Z tohoto důvodu chce ministerstvo financí kritéria doplnit a zpřísnit (2. dodatek k Informaci GŘ). Odhad je, že po zavedení nových kritérií by mohlo být nespolehlivých plátců 3 až 5 tisíc.

2. Navrhovaná kritéria s platností od 1.10.2014:

  1.   daň stanovena podle pomůcek opakovaně  (min. za 2 zdaňovací období z šesti po sobě jdoucích) 
  2. snížení limitu nedoplatku  z 10 mil. Kč na 500.000,- Kč (úprava kritéria 1.c))
  3. nekontaktnost subjektu = nereagování na výzvy a nedoložení požadovaných informací/součinnosti
  4.     plátce nepodá opakovaně včas povinná podání na DPH (DAP DPH/výpis/SH – nepodání 2x v období 12ti měsíců bez řádného odůvodnění


 3.  navrhované kritérium s platností od 1.1.2015

  1.    uvedení nepravdivého údaje ohledně skutečného (reálného) sídla – zaměřeno na virtuální a „home-office“ společnosti

 S tímto kritériem souvisí zavedení povinnosti při registraci daňového subjektu uvést reálné sídlo (ve smyslu § 4 písm. c zákona o DPH). Subjekty již registrované budou mít povinnost reálné sídlo dohlásit jako změnu.

JUDr. Jitka Hlaváčková

Ing. Ludmila Nutilová

 

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět