Praktické pomůcky při zaměstnávání osob se zdravotním postižením

SP ČR je partnerem projektu, který přináší praktické návody a příklady pro zaměstnavatele.

V rámci projektu „SP CSR a trh práce pro OZP“ – číslo projektu CZ.104/5.1.01/77.00003 byly vytvořeny dokumenty, ve kterých zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají nebo plánují zaměstnat osoby se zdravotním postižením (dále jen OZP), naleznou praktické rady, informace a zkušenosti.

Manuál pro zaměstnávání OZP obsahuje přehledně a srozumitelně seřazené nezbytné informace, doporučení, postupy a odkazy opírající se o zkušenosti z praxe.

Ve Standardech diverzitní komunikace na pracovišti nalezne zaměstnavatel pravidla, postupy a praktické příklady nezbytné k překonání komunikačních, pracovních a osobních bariér a stereotypů usnadňujících začlenění OZP na běžné pracoviště.

On-line kalkulačka (http://www.spcsr.cz/kalkulacka2) přináší jednoduchý postup v pěti krocích pro orientační výpočet ekonomického přínosu zaměstnání osoby se zdravotním postižením.

Série 6 krátkých filmových dokumentů ukazuje názorně příklady dobré praxe zaměstnávání OZP z různých odvětví trhu práce. Dokumenty mohou posloužit jako inspirace či návod, jak k této problematice přistupovat. V dokumentech se představí ČEZ, Česká spořitelna, ŠKODA AUTO, Siemens, Metropolitní univerzita Praha, VZP.

Jak správně zavádět pravidla společenské odpovědnosti. Tento instruktážní film poutavou formou přibližuje problematiku sociálního pilíře společenské odpovědnosti podnikání.

Všechny uvedené výstupy projektu jsou dostupné  na www.spcsr.cz

Informace o projektu http://www.spcr.cz/probihajici-projekty/socialni-pilir-konceptu-spolecenske-odpovednosti-firem-csr-ve-vztahu-k-zamestnanosti-ozp-na-volnem-trhu-prace

Jitka Hlaváčková

Sekce zaměstnavatelská

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Právní infoservis
zpět