Před oceláři stojí velké výzvy

  Hutnictví železa – jako Odvětvový svaz hutnictví železa – vyslovuje plnou podporu přiloženému dokumentu „MANIFESTO 2014-2018“ a ztotožňuje se s vyslovenými závěry.

Výroba oceli jako obor poskytuje uplatnění široké škále technických a řemeslných profesí a je tak velmi perspektivním pro mladou generaci.

Pět hlavních výzev, které stojí před globálním pohledem na ocelářský průmysl:

1.      Ocelářství má klíčovou úlohu v rozvoji světové ekonomiky

U světové ekonomiky je vidět posun ve prospěch rozvojových zemí. V roce 2017 předstihne vývoj HDP zemí skupiny E7 (Čína, Indie, Brazílie, Rusko, Mexiko, Indonésie, Turecko) země G7 a v dalších letech např. do roku 2050 bude tento rozdíl výrazný.

2.   S ocelářskými výrobky se setkáváme téměř neustále a to v každodenním a běžném životě.

Spotřeba energie vzroste z 50% (v roce 2010) na 65% v roce 2035.

Růst strojírenství v období 1990-2013 dosáhl v rozvinutých zemích 1,7%, zatímco v rozvojových se jednalo o 5,6%. Podíl rozvojových zemí na světové produkci vzrostl z 20,4% v roce1992 na 39% v roce 2012.

3. Současná situace vyžaduje při analýze a pohledu na výrobu a užití vnímat celý cyklus, tedy od surovin až po recyklaci odepsaných výrobků.

Při hodnocení vývoje nových materiálů a jejich užití je nutno ve srovnání s ocelářskými výrobky porovnávat nejen strukturu nákladů a ceny, ale také jejich roli v rámci daného životního cyklu. Své místo mají i úvahy, týkající se nadbytečných kapacit a jejich řešení v rámci restrukturalizace odvětví. Lze předpokládat, že využití kapacit bude pod 80%.

4. Ocel jako nutný požadavek trvale udržitelného rozvoje

V této souvislosti stále roste role energií a surovin, jak co se týká dostupnosti, tak i cen. Významnou roli sehrávají v tomto smyslu oblasti vztahu ocelářství k životnímu prostředí, ekonomika odvětví a sociální důsledky dalšího vývoje.

5. Bezpečnost, inovace a úloha oceli z hlediska pokroku

Cílem v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví je heslo „Ocel bez úrazu“.

Významným prvkem je spolupráce výzkumu, jak v ocelářském průmyslu, tak v odvětvích zpracovávajících ocelářské výrobky – zejména stavebnictví, strojírenství, energetika a automobilový průmysl. Více než 70% vyráběných výrobků je z hlediska technologie mladších než 10 let.

Plný text dokumentu najdete zde:

 

 

 

Jiří Janda
/
kategorie Z členské základny
zpět