COMPET přijal dohodu k pravidlům due diligence

Byznys se domnívá, že pro doladění výsledného textu zaručujícího  vyšší míru  právní jistoty pro podniky a rovné podmínky na trhu by bylo třeba více času. Rada přijala svůj vyjednávací postoj (obecný přístup) ke směrnici o udržitelnosti podniků v oblasti náležité péče. Směrnice o náležité péči stanoví pravidla pro povinnosti velkých společností ohledně skutečných a potenciálních nepříznivých dopadů na lidská práva a životní prostředí, a to s ohledem na jejich vlastní činnost, činnost jejich dceřiných společností a činnosti prováděné jejich obchodními partnery. Stanoví rovněž pravidla pro sankce a občanskoprávní odpovědnost za porušení těchto povinností. A konečně stanoví povinnost pro společnosti přijmout plán, který zajistí, že jejich obchodní model a strategie budou slučitelné s Pařížskou dohodou. 

Ministr průmyslu a ochodu ČR, Jozef Síkela komentoval výsledek slovy:„V posledních měsících jsme tvrdě pracovali, abychom dnes dosáhli tohoto postoje Rady. Aby EU dosáhla svých cílů v oblasti klimatu a udržitelnosti a zajistila ochranu lidských práv, je důležité, aby společnosti identifikovaly a předcházely, ukončily nebo zmírnily dopad svých činností na lidská práva a životní prostředí. Odpovědné chování firem vyrábějících oblečení, mobilní telefony a další předměty každodenní potřeby je také něco, co evropské zákazníky začíná zajímat stále více“. 

Společnosti, kterých se to týká

Pravidla směrnice o náležité péči se vztahují na velké společnosti z EU a na společnosti mimo EU působící v EU. U společností z EU jsou kritéria, která určují, zda společnost spadá do oblasti působnosti směrnice, založena na počtu zaměstnanců a čistém celosvětovém obratu společnosti, zatímco v případě společností mimo EU se kritérium vztahuje k čistému vytvořenému obratu. Pokud společnost mimo EU splní kritérium týkající se čistého obratu vytvořeného v EU, bude spadat do působnosti směrnice o náležité péči, bez ohledu na to, zda má v EU pobočku nebo dceřinou společnost.Text Rady zavedl postupný přístup pokud jde o uplatňování pravidel stanovených ve směrnici. Pravidla by se nejprve vztahovala na velmi velké společnosti, které mají více než 1 000 zaměstnanců a čistý celosvětový obrat 300 milionů EUR nebo v případě společností mimo EU čistý obrat 300 milionů EUR vytvořený v EU, 3 roky od vstupu směrnice v platnost.

Definice

Podle textu Rady se pravidla směrnice budou vztahovat na „řetězec činností“ společnosti, který pokrývá upstream a v omezené míře i následné obchodní partnery společnosti (downstream), neboť vynechává fázi používání produktů společnosti resp. poskytování služeb. Znění Rady rovněž posiluje přístup založený na riziku a pravidla pro stanovení priorit nepříznivých dopadů, aby bylo zajištěno, že plnění povinností náležité péče je pro společnosti proveditelné. 

Občanskoprávní odpovědnost

Znění Rady více objasňuje podmínky občanskoprávní odpovědnosti, což je ustanovení, které zajišťuje plnou náhradu škod vyplývajících z toho, že společnost nedodržela povinnosti náležité péče. 

Byznys považuje přijetí obecného přístupu za uspěchané

Evropská podnikatelská komunita, jehož je SP ČR součástí, velmi oceňuje intenzivní expertní práci i velké politické úsilí  CZ PRES dosáhnout dohody v Radě. Byznys aktivně přispíval svými stanovisky a praktickými zkušenostmi z podnikové úrovně  do probíhající práce na tvorbě dokumentu a  několikrát v průběhu vyjednávání varoval členské státy EU, aby neuspěchaly uzavření obecného přístupu k návrhu o udržitelnosti  a vyzval je, aby věnovaly náležitý čas k doladění textu a dořešení řady složitých problémů, které jsou stále přetrvávajících. Přijatý text stále  nepřináší  dostatečnou záruku rovných podmínek na jednotném trhu EU. Je třeba plně harmonizovat všechna klíčová ustanovení a zavést stejně jako u spotřebitelských norem „Doložku jednotného trhu“. Byznys také od začátku zdůrazňoval, že jediný správný a reálný přístup je cílit opatření na dodavatelské řetězce.

Překotné přijetí obecného textu je na úkor doladění výsledného textu, tak aby byl pro podniky jasný a uchopitelný.

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

kategorie Aktuálně
zpět