3 otázky pro Zbyňka Frolíka

Majitel společnosti LINET, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který byl 3. 10 2016 uveden na Sněmu Svazu do Galerie osobností průmyslu. Zeptali jsme se ho jeho záměry s jeho úspěšnou firmou.Frolík

Zhruba třetinu svého času věnujete práci, která není pro LINET a není ani nijak honorovaná. Proč?
Protože si myslím, že je to správné. Já chtěl vždy měnit věci k lepšímu. Když máte fungující podnikání, je to skvělé, dáváte lidem práci, platíte daně, pomáháte svým klientům špičkovým produktem atd. To ale nestačí. Proto jsem svůj úspěch využil k finanční podpoře neziskových organizací a čas dávám i do služeb společnosti.

Neuvažoval jste tedy o vstupu do politiky?
Byl jsem několik let zastupitelem ve Slaném. Tam máte možnost měnit věci, které se vás bezprostředně dotýkají. Teoreticky. Zjistíte totiž, že prostředí na radnici je specifické a funguje úplně jinak, než jsme zvyklí z firem. Radši jsem si přiznal, že to není trávení času, které je dostatečně produktivní. Pro mě tedy politika není.

V Linetu máte možnost posouvat věci rychle vpřed. Kam by se vlastně měla tato firma posunout třeba za pět let?
Za pět let by měla být dvojnásobná. Rosteme totiž v průměru o pětinu ročně, za poslední fiskální rok to bylo dokonce o 27 procent. Plány máme ambiciózní - teď jsme koupili ještě BORCAD, takže chceme expandovat i s dalšími produkty. Jsem velmi rád, že to všechno běží pod vedením managementu, já už pouze dohlížím a mohu se věnovat i dalším aktivitám.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Rozhovory
zpět