Do Ruska a Kazachstánu vyráží 27 českých firem

Dnes odlétá podnikatelská mise Svazu průmyslu a dopravy ČR do ruského Jekatěrinburgu a kazašské Astany. Viceprezident SP ČR František Chaloupecký vede podnikatelskou misi, na které s 27 českými firmami doprovází ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka při jeho zahraniční cestě. V obou zemích se Svaz zaměří na propojování firem z oblasti energetického průmyslu. V kazašské Astaně navíc pořádá odbornou konferenci s názvem „Energetika budoucnosti“. Kromě firem zabývajících se energetikou se mise účastní i podniky, které se zaměřují na stavebnictví, automobilový průmysl, či bankovní a pojišťovací sektor.

Od čtvrtka 13. července proběhne do Kazachstánu navazující mise předsedy Senátu Parlamentu ČR Milana Štěcha a místopředsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Vojtěch Filipa. Spolu s českými podnikateli se 15. července zúčastní Národního dne českého pavilonu.

„Mezi našimi členy je zájem o ruský trh mimořádně velký a považují ho za jeden z klíčových trhů. Vyplývá to jak z tradičních vazeb a kontaktů, tak i z nově se otvírajících možností,“ konstatuje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR František Chaloupecký. V Rusku má delegace v programu fórum „Současné energetické technologie – základ budoucího průmyslu“.

V kazašské Astaně se delegace zúčastní energetické odborné konference, kterou Svaz pořádá u příležitosti mezinárodní výstavy EXPO 2017. „České společnosti jsou známy svou kvalitou a zkušenostmi, ať ve výstavbě a modernizaci elektráren, nebo v dodávkách pro elektrárny všech typů. Naše firmy dodávají turbíny, kotle, přístroje pro vytápění, měřicí přístroje, zajišťují funkčnost a spolehlivost přenosové energetické soustavy, či dodávky pro veřejné osvětlení,“ uvádí viceprezident SP ČR František Chaloupecký a dále zdůrazňuje: „Na EXPO 2017 jsou zastoupeni čeští dodavatelé pro výstavbu jaderných elektráren, pro ekologické likvidace odpadů a také pro stavbu elektráren pro obnovitelné zdroje energií, ať se to týká sluneční energie, tedy fotovoltaických elektráren, hydroelektráren, anebo elektráren větrných.“

„V Kazachstánu připravujeme dodávku jednotek PTR* společnosti Hedviga, která vystavuje na Expu. Jednáme o stavbě této jednotky na zpracování těžké ropy. Nyní jsme ve fázi přípravy financování projektu. V Rusku spolupracujeme s výrobci tramvají, a sice firmou PK Transportnyje systemi, Uraltransmaš, Ust-Katav, TMG. Dodáváme díly do tramvají, ale i celé podvozky,“ říká k účasti na misi Robert Málek, jednatel společnosti Zimatechnik, s.r.o., která se zabývá modernizací a projektováním podvozků tramvají.

Podnikatelské mise se účastní firmy, které působí například v oblastech energetiky, stavebnictví, automobilového průmyslu, či bankovního a pojišťovacího sektoru.

Vzájemný obchod České republiky s Ruskem a Kazachstánem

Do Kazachstánu Česká republika nejčastěji vyváží telefonní přístroje, monitory a projektory, stroje pro automatické zpracování dat, soustruhy pro obrábění kovů nebo obráběcí stroje pro broušení a leštění. Firmy obchodují také se sekačkami trávy, kohouty a ventily, cukrem nebo léky. Do ČR naopak kazašské podniky dováží minerální oleje, vodík a vzácné plyny, fosfornany a fosforitany, zemní plyn, dále například vlnu a bavlnu, rybí maso a filé. Od roku 2011 až do 2015 více dovážely kazašské podniky do ČR. V loňském roce se to poprvé obrátilo. Nicméně vzájemný obchod s Kazachstánem za posledních pět let klesá.

Do Ruska vyvážejí české podniky především díly a příslušenství motorových vozidel, zařízení k automatickému zpracování dat, kočárky, hračky a sportovní potřeby, automobily, elektrická zařízení, přístroje a spotřebiče nebo léčiva. Naopak Rusko do ČR dováží zemní plyn, ropu, ocel, železo, anorganické chemické kysličníky a soli, železnou rudu, kaučuk, stroje a zařízení k výrobě energie, pneumatiky či šperky a zlatnické výrobky. Vzájemný obchod měl v roce 2016 hodnotu 6 046 mil. USD. Pro Českou republiku se jedná o 13. největší mezinárodní obchodní spolupráci.

*Patentovaná ekologická metoda pomalého termického rozkladu bez přístupu vzduchu

Tiskovou zprávu naleznete zde.

Tereza Řezníčková