Zasedání Rady prezidentů BUSINESSEUROPE v Paříži za účasti Jaroslava Míla

Tisková zpráva

Světová finanční krize a její dopady jsou centrálním tématem schůzky nejvyšších představitelů členských svazů BUSINESSEUROPE (Konfederace evropského podnikání) na zasedání Rady prezidentů. Rada sdružuje prezidenty 41 členských federací a určuje obecnou strategii konfederace. Českou republiku zastupoval prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Míl.
Jednání probíhá dnes a v pátek v Paříži v rámci oslav 50. výročí založení BUSINESSEUROPE.
Na programu zasedání Rady prezidentů je zpráva prezidenta BUSINESSEUROPE Ernesta-Antoina Seilliera se zaměřením na hospodářskou situaci a finanční krizi, dále projednání post-lisabonské strategie a doporučení BUSINESSEUROPE pro období po roce 2010, klimaticko-energetický balíček a pozice pro konferenci signatářů Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (UNFCCC). Počítá se s diskusí s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem.
Ohledně zmíněného klimaticko-energetického balíčku zastává SP ČR zřetelnou pozici odmítání Evropskou komisí navrhovaného řešení, tedy prodeje emisních povolenek formou aukcí od roku 2012. Také BUSINESSEUROPE a zástupci jiných národních svazů ostře vystupují za změnu navrhovaných pravidel se zdůvodněním silných dopadů na evropské firmy, a to zejména v energeticky náročných oborech.
Již dnes proběhlo diskusní setkání lídrů zaměstnavatelských organizací zemí G8 s představiteli Evropské unie, Světové obchodní organizace a Mezinárodního měnového fondu. Debata se věnovala stávající situaci ve světové ekonomice a cestám obnovení důvěry v globální ekonomický systém a „Utváření nového globálního ekonomického řádu“.
G8 zahrnuje nejsilnější světové ekonomiky USA, Japonsko, Německo, Velkou Británii, Francii, Kanadu a Itálii, sdružené k finančním jednáním ve skupině G7. Ke skupině se připojuje také Rusko.
Poprvé v historii byl akci G8 přítomen zástupce SP ČR Jaroslav Míl, který je vzhledem k blížícímu se českému předsednictví v EU členem prezídia BUSINESSEUROPE.
„Podnikatelský summit v Paříži, na němž se sešla evropská reprezentace se zástupci zaměstnavatelských svazů, měl za cíl jasně deklarovat snahu o nastolení nových pravidel fungování ekonomiky. Náš názor i postoj BUSINESSEUROPE vychází z požadavku odstraňování bariér podnikání a vytváření prostředí bez umělých limitů a omezení. Prosazujeme snižování daňové zátěže, a to jak přímé, tak i vedlejších nákladů. Vycházíme z toho, že není účelné udržovat dosavadní status quo při rozdělování unijních prostředků. Je třeba ho změnit ve prospěch vědy, výzkumu a vzdělání, což je základním předpokladem udržení konkurenceschopnosti Evropy,“ uvedl Jaroslav Míl.

( Statement of the G8 summit of business leaders)

PhDr. Milan Mostýn
manažer PR a tiskový mluvčí
Mobil. tel.: 739 452 816
Tel.: 234 379 468
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

kategorie Tiskové zprávy
zpět