SP ČR k analýze odborů na řešení krize

Svaz průmyslu a dopravy ČR vnímá riziko zpomalení růstu české ekonomiky obdobně jako Českomoravská konfederace odborových svazů, která dnes představila vlastní makroekonomickou analýzu stavu České republiky. Sociální partneři – odbory i zaměstnavatelé, upozorňují od podzimu na možná rizika a nyní předkládají návrhy opatření, jak důsledky ekonomických problémů řešit.

Analýza Českomoravské konfederace odborových svazů má stejně jako návrhy Svazu průmyslu a dopravy ČR za cíl zmírnit negativní dopady globální krize na ekonomický růst ČR a na zaměstnanost. Požadavky odborů akcentují roli ochránce zájmů zaměstnanců, představy Svazu průmyslu a dopravy ČR vycházejí zase z pozice představitele zaměstnavatelů, kteří nyní více než kdy předtím potřebují být konkurenceschopní. Z toho vyplývá důraz SP ČR na zlepšování podmínek podnikatelského prostředí a mimo jiné i na snížení povinných odvodů na sociální a zdravotní pojištění. S tímto přístupem odbory nesouhlasí a odmítají plošné snižování daní nebo sociálního pojistného. Svaz zaujímá také rezervovanější přístup k posílení systému podpor v nezaměstnanosti, a to zejména proto, že důraz klade na využívání nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti rekvalifikací, a to nejenom uchazečů o zaměstnání.

V některých oblastech jsou pohledy Svazu průmyslu a dopravy ČR a Českomoravské konfederace odborových svazů obdobné. Stejně vidí nezbytnost větší diverzifikace exportu a jeho intenzivnější podpory. Rovněž investice do rozvoje lidí, tedy do jejich kvalifikace a vzdělání, podpora aktivní politiky zaměstnanosti a větší podpora inovací jsou v souladu s našimi návrhy.

Zaměstnavatelé se vyjádří k návrhům opatření odborů i vlády na mimořádném jednání tripartity 29. ledna, na které svou přítomnost přislíbil i premiér Mirek Topolánek. Tripartitu navštíví poprvé od loňského března, což svědčí o významu, který přikládá projednávanému tématu.

Vlastní návrhy na zmírnění dopadů globální krize na tuzemskou ekonomiku uplatní Svaz průmyslu a dopravy ČR prostřednictvím člena ekonomické rady vlády (NERV) a viceprezidenta Svazu Martina Jahna. Ten deklaroval, že jeho návrhy budou do značné míry vycházet z programového prohlášení Svazu průmyslu a dopravy ČR.

PhDr. Milan Mostýn

manažer PR a tiskový mluvčí

Mobil. tel.: 739 452 816

Tel.: 234 379 468

E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

kategorie Tiskové zprávy
zpět