SP ČR : Mobilita je nástroj konkurenceschopnosti Evropy

Luhačovice. 23. 1. 2009 Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje závěry neformálního jednání Rady EU pro zaměstnanost a sociální věci (EPSCO), které se konalo v Luhačovicích 22.-23. ledna 2009. Cílem zasedání bylo za účasti zástupců vlád členských zemí, evropských institucí, evropských sociálních partnerů a Evropské občanské společnosti otevřít diskusi na témata, která jsou pro evropské podniky a podnikatele mimořádně důležitá – volný pohyb pracovních sil a mobilita v Evropské unii.
„Tuzemští zaměstnavatelé a podnikatelé dlouho volají po uvolnění evropských trhů práce a po nalezení rovnováhy mezi stávajícími kvalifikacemi a dovednostmi pracovníků a požadavky podniků,“ uvedla k závěrům jednání Vladimíra Drbalová, ředitelka Sekce evropských záležitostí na SP ČR, která se debaty v Luhačovicích zúčastnila.
„Svaz průmyslu a dopravy ČR explicitně vítá úsilí CZ PRES odstranit stávající bariéry omezující volný pohyb pracovních sil a podpořit profesní, geografickou a sociální mobilitu v Evropě, což by posílilo konkurenceschopnost evropských podniků v globálním prostředí,“ uvedla Vladimíra Drbalová.
Zaměstnavatelé a podnikatelé uvítají přitom každá opatření, která směřují k odstranění bariér mobility. Důležité je, aby tato opatření vedla k systematickému sledování a včasnému předvídání budoucích kvalifikací a dovedností a reflektovala potřeby podniků. Měla by se tak podpořit aktivní politika trhu práce, čehož předpokladem je modernizace systémů sociálního zabezpečení podporující zaměstnanost.
Zástupce Konfederace evropského podnikání (BUSINESSEUROPE) Jorgen Ronnest a předseda Výboru BUSINESSEUROPE pro sociální věci v této souvislosti řekl: „Současná situace se musí stát katalyzátorem strukturálních reforem v zájmu posílení dlouhodobého růstového potenciálu cestou zlepšení struktury ekonomiky a pracovních trhů.”
Klíčové je, aby české předsednictví intenzivně pokračovalo v úsilí o zvýšení mobility pracovníků v Evropě. Ve svých prioritách se zaměřuje na prosazování liberalizace pohybu pracovníků v rámci EU, což by mělo usnadnit a zvýšit profesní a geografickou mobilitu pracovních sil v kontextu celého trhu EU. České předsednictví chce také pokračovat v dokončení práce na modernizaci právní úpravy v oblasti koordinace sociálního zabezpečení migrujících pracovníků.
Základním předpokladem zvýšení konkurenceschopnosti Evropy je úplné uvolnění evropských trhů práce. Zaměstnavatelé považují volný pohyb pracovních sil nejen za ekonomickou výhodu posilující růst v EU, ale za jeden z principů EU, který musí být posilován. Ačkoliv Evropané považují „právo pohybovat se a pracovat v rámci EU“ za největší přínos a výhodu, mobilita je v Evropě je stále velmi nízká. Takový názor zastává podle šetření Eurobarometru 53% Evropanů. Jen 2% pracovníků EU (EU-25) se narodilo v jiném členském státě, než ve kterém v současné době pracuje. Přibližně 4 % populace unie někdy žila v jiném členském státě, zatímco další 3 % žila někdy v zemi mimo EU.
BUSINESSEUROPE – Konfederace evropského podnikání sdružuje 36 podnikatelských a zaměstnavatelských svazů z 33 zemí Evropy. Je největším a nejsilnějším podnikatelským lobby vůči evropským institucím a dalším organizacím (zastupuje 20 milionů podniků v Evropě) a lídrem zaměstnavatelů v Evropském sociálním dialogu. Pro Svaz průmyslu a dopravy ČR.
je nejpřímější a nejefektivnější cestou jak ovlivňovat vývoj iniciativ, politik a legislativních i nelegislativních opatření Evropské komise v samém zárodku. Svaz průmyslu a dopravy České republiky je členem od roku 1993 a BUSINESSEUROPE je pro něj určující organizací pro vytváření vlastních strategií a hájení zájmů českého a evropského průmyslu.

PhDr. Milan Mostýn
manažer PR a tiskový mluvčí
Mobil. tel.: 739 452 816
Tel.: 234 379 468
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

kategorie Tiskové zprávy
zpět