SP ČR: ČNB mění sazby, skepse podnikatelů zůstává

Tisková zpráva 

Dnešní snížení referenčních úrokových sazeb České národní banky o půl procentního bodu proběhlo podle očekávání finančních trhů a nemělo by mít výrazný vliv na kurz. „Podnikatelské sféře tento krok konvenuje jako signál pro zlepšení přístupu k finančním zdrojům. Bohužel nelze automaticky očekávat, že komerční banky sníží adekvátně své úrokové sazby z úvěrů a usnadní přístup podniků k financování nejen rozvoje, ale i provozu,“ uvedl v reakci na rozhodnutí ČNB analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR Oldřich Körner.

Přitom zhoršený přístup firem k financím je pro podniky zásadním problémem a zesiluje dopady globální krize na jejich fungování a podnikání. Opakovaná zjišťování tuto skutečnost potvrzují. Již v listopadu 2008 provedl Svaz průmyslu a dopravy ČR šetření mezi 1600 členskými firmami, přičemž 90 procent respondentů vyjádřilo obavy ze zhoršeného přístupu k úvěrům a ze změny chování bank.

Další šetření z ledna 2009 potvrdilo, že podniky v současnosti poukazují už nejen na zhoršený přístup k financím, ale i na to, že banky přestávají poskytovat úvěry, a to i provozní. Navíc banky podle respondentů vypovídají úvěry dlouhodobým bezproblémovým klientům a krátí provozní úvěry.

SP ČR proto již několikrát vyzval vládu, aby svým vlivem pomohla řešit problém přístupu k úvěrům. „Banky se musí přihlásit k tomu, aby začaly společně s průmyslem řešit problém, který především finanční sektor způsobil. Navíc celkové snižování sazeb od České národní banky se dosud neprojevilo na poskytovaných úvěrech ze strany komerčních bank. Naopak v řadě případů došlo ke zdvojnásobení provozních úvěrů,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Míl.

PhDr. Milan Mostýn
manažer PR a tiskový mluvčí
Mobil. tel.: 739 452 816
Tel.: 234 379 468
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

kategorie Tiskové zprávy
zpět