SP ČR: V Praze se schází přes 40 evropských prezidentů zaměstnavatelských organizací - BusinessEurope

Tisková zpráva

Ve dnech 11. a 12 června 2009 se v Praze schází 40 prezidentů evropských zaměstnavatelských svazů, které jsou sdružené v rámci Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE

V čele Zasedání Rady prezidentů BUSINESSEUROPE, které je součástí akcí českého předsednictví v Evropské unii, bude Ernest-Antoine Selliere, který posledním červnem opouští funkci prezidenta této konfederace. Funkce se 1. července 2009 ujme Jürgen Thumann, dřívější šéf Německého svazu průmyslu (BDI) a od ledna 2009 viceprezident BUSINESSEUROPE. Hostitelskou organizací je Svaz průmyslu a dopravy ČR v čele s jejím prezidentem Jaroslavem Mílem.

Hlavním tématem Zasedání Rady prezidentů jsou cesty překonávání globální krize z pohledu evropských zaměstnavatelů. Zejména se bude jednat o podpoře opatření na zmírnění dopadů této globální krize a o možnostech zvyšování konkurenceschopnosti evropských podniků. Evropské firmy čelí totiž značným finančním problémům, které je nutí odkládat investice do budoucna. Podle BUSINESSEUROPE by europské podniky mohly získat až

80 miliard eur, pokud by se zavedla do praxe opatření jako je uplatňování úvěrové politiky EIB, odložení plateb v rámci REACH či okamžité odstranění zvláštních požadavků při e-fakturacích a další opatření.

Zásadním tématem je podpora opatření na udržení zaměstnanosti. Evropská komise předpokladá v letošním roce zánik 5,5 miliónu pracovních míst. Představitelé BUSINESSEUROPE se ovšem domnívají, že až 3,5 miliónu míst by mohlo být vytvořeno nebo by se mohlo zachránit kombinací efektů jako je implementace směrnice o službách, zajištěním včasných plateb státními podniky a organizacemi, zavedení flexibilních forem aj. )

Výrazně se BUSINESSEUROPE zasazuje o zamezení šířícího se protekcionismu ve světě i v rámci Evropské unie. Hospodářskému poklesu v roce 2009 o 4% HDP a více by se podle BUSINESSEUROPE dalo zabránit právě zamezením protekcionismu.

Pro zvýšení konkurenceschopnosti evropských firem na globálním trhu je nezbytná podpora vědy a výzkumu. I to je dlouhodobé téma, které zaměstnavatelé řeší. Pokud by Evropská unie vynaložila 3% HDP na výzkum a vývoj, mohla by to zvýšit hladina HDP Evropské unie až o 5%.

Mezi další aktuální témata patří i problematika klimatických změn.

 

Závěry Zasedání Rady prezidentů budou využity pro další prosazování zájmů evropských podnikatelů jak ve vztahu k národním vládám, tak zejména vůči Evropské komisi, vůči právě zvoleným poslancům Evropského parlamentu a dalším bruselským institucím.

Zástupci Rady prezidentů budou ve čtvrtek 11. června přijati českým premiérem Janem Fischerem - jednat se bude zejména o tématech dopadů globálním krize na ekonomiky evropských zemí a cesty jejich překonání.

Zasedání Rady prezidentů má i řadu doprovodných akcí, vrcholem je čtvrteční galavečer, který proběhne v Praze za účasti vrcholných politiků, vysokých diplomatů a podnikatelů.

kategorie Tiskové zprávy
zpět