SP ČR: V Praze skončilo zasedání Rady prezidentů evropského byznysu

.

Tisková zpráva

Praha, 12. 6. 2009 - Dnes skončené dvoudenní pražské setkání vrcholných zástupců evropského byznysu, sdružených v Konfederaci evropského podnikání BusinessEurope, vyslalo bruselským politikům a evropským vládám jasný signál: Musíte se zasadit o uvolnění bankovního a mezibankovního trhu a vytvoření efektivnějšího dohledu nad bankovním trhem, musíte flexibilněji nastavit evropské trhy práce, musíte zabránit šíření protekcionismu a naopak tlačit na uvolňování světového obchodu a při řešení problémů klimatických změn se musí vzít v úvahu současná krizí zhoršená kondice evropských podniků. Současně Evropa musí mnohem výrazněji podporovat vzdělání, výzkum a inovace.
To jsou hlavní závěry, na nichž se shodli prezidenti 40 evropských zaměstnavatelských svazů a šéfové BusinessEurope, které v Praze hostil Svaz průmyslu a dopravy ČR v rámci akcí českého předsednictví EU.
Evropští zaměstnavatelé se při zasedání Rady prezidentů shodli v tom, že oživení evropské ekonomiky není ještě v dohledu. „Nevěříme, že krize je už za námi a že nastane rychlé zotavení. Vidíme však i to, že nehledě na oslabení ekonomiky jsou evropské firmy extrémně aktivní  a snaží se vypořádat s dopady této krize. Co chtějí, je zachovat inovace. Jsou také motivovány k udržení co největšího počtu pracovních míst,“ uvedl prezident BusinessEurope Ernest-Antoine Seilliere.  Od prvního července předává však Seilliere svůj post svému následníkovi Jürgenu Thumannovi, dřívějšímu šéfovi Německého svazu průmyslu (BDI)
Priority BusinessEurope shrnul Jürgen Thumann následně: „Nejdůležitější je obnovit funkčnost finančního systému a obnovit důvěru v něj“. BusinessEurope se proto obrací na Evropskou komisi, vlády členských zemí EU a Evropskou investiční banku, aby přispěly k obnovení funkčnosti finančního trhu. „Potřebný bude silnější dohled nad finančními trhy a do budoucna lepší prevence, která by předcházela krizím,“ shodli se prezidenti

Tématem jednání byla otázka evropského trhu práce a zaměstnanosti. „Je třeba splnit nejdůležitější úkol, který před nás postavila nejtěžší recese v novodobé historii, a tím je udržet zaměstnanost. Máme na to dostatek stimulů a programů,“ prohlásil nastupující prezident BusinessEurope Jürgen Thumann.
„Očekáváme, že v letošním roce dosáhne míra nezaměstnanosti 9,4% a v příštím roce 10,9%. Je proto nutné investovat do školení, uvolnit pracovní trh větší flexibilitě více než kdykoliv předtím a udržet pod kontrolou náklady pracovní síly,“ uvádějí závěry pražského zasedání Rady prezidentů BusinessEurope.

Shoda panovala v tom, že je třeba zvýšit investice do vzdělání. „Uvědomuji si, že musíme být konzervativní ve vynakládání finančních prostředků do vzdělávacích programů. Přesto musíme investovat do mladé generace a do inovací. Pro ilustraci, zatímco v Číně vychází ročně ze škol 400 tisíc inženýrů, v Německu je to pouze 40 tisíc. A i když je tu nepoměr velikosti zemí, samotný počet ukazuje ohromný rozdíl,“ uvedl Jürgen Thumann.

Také Jaroslav Míl, prezident hostitelské organizace Svazu průmyslu a dopravy ČR, považuje investice do vzdělání za klíčové opatření zvyšování konkurenceschopnosti evropských firem. „Je třeba zvýšit investice do vzdělání. Přitom polovina rozpočtu Evropské unie směřuje do zemědělství,“ uvedl Jaroslav Míl, který podporuje flexibilnější evropský pracovní trh.

Zatímco Evropská komise předpokladá v letošním roce zánik 5,5 miliónu pracovních míst, představitelé BusinessEurope se domnívají, že až 3,5 miliónu míst by mohlo být vytvořeno nebo by se mohlo zachránit kombinací efektů jako je zavedení flexibilních forem práce, ale i implementací směrnice o službách, zajištěním včasných plateb ze strany státních podniků a dalšími opatřeními.
To, co by mohlo pomoci zachraňovat pracovní místa je podle představitelů BusinessEurope změna legislativy, například krátkodobé smlouvy.

"Dokonce evropské odbory říkají, že je potřeba umožnit podnikům dávat krátkodobé smlouvy. Bude-li platit současná legislativa, tak se zaměstnavatelé budou bát práci lidem dávat," upozornil Jaroslav Míl.
I úpravy v dalších oblastech a zavedení dlouho plánovaných opatření by mohly firmám pomoci překonávat nástrahy krize. Například až 80 miliard eur by mohly získat, pokud by se podařilo uvést do praxe opatření, jako jsou důsledné uplatňování úvěrové politiky Evropské investiční banky, odložení plateb v rámci směrnice pro nakládání s chemickými látkami Reach či okamžité odstranění zvláštních požadavků při elektronických fakturacích aj.
Jak uvádí BusinessEurope, zvýšení konkurenceschopnosti evropských firem na globálním trhu se neobejde bez podpory vědy a výzkumu. I to je dlouhodobé téma, které zaměstnavatelé řeší. „Pokud by EU vynaložila tři procenta HDP na výzkum a vývoj, mohla by se zvýšit ekonomika unie až o pět procent,“ odhaduje konfederace BusinessEurope.

Zástupci BusinessEurope se zabývali i otázkou protekcionismu a problematikou vytváření bariér v mezinárodním obchodu a na unijním trhu. Odmítání protekcionismu je přitom jednou z výrazných priorit evropského byznysu, stejně jako snaha o oživení globálního obchodu.
„My jako Evropané máme značný zájem o dobrý výsledek v rámci jednání z Dohá. Máme také zájem o dialog mezi EU a USA a o podporu vzájemných byznysových vztahů,“ poznamenal Jürgen Thumann, který současně vyjádřil zklamání z nízké účasti Evropanů při volbách do Evropské parlamentu. „Naším úkolem bude zvýšit zájem a povědomí občanů o dění v Evropě,“ dodal Jürgen Thumann. Jak uvádějí zástupci BusinessEurope, letošnímu hospodářskému poklesu v Evropě zhruba čtyři procenta HDP by se dalo zabránit právě zamezením ochranářství.

Mezi další aktuální téma patřila i problematika klimatických změn. A v souvislosti s potřebou nacházet společná řešení uvedl Ernest-Antoine Seilliere, že je třeba „udržovat a povzbuzovat sociální dialog na evropské úrovni, který je v době krize klíčový“. Vůči evropským politikům pak poznamenal Jaroslav Míl: „Méně populismu, více zdravého rozumu.“

V pátek večer se většina prezidentů evropských zaměstnavatelských svazů a vrcholní představitelé BusinessEurope vydali domů. Evropský byznys dá však o sobě vědět již 18. června 2009, kdy se pod vedením českého premiéra Jana Fischera schází Evropská rada. Právě jí bude určeno prohlášení evropských zaměstnavatelských svazů s návrhy řešení dopadů současné krize.

kategorie Tiskové zprávy
zpět