SP ČR: Pohled na české předsednictví

Tisková zpráva

Z hlediska obsahu témat, administrativního ošetření agendy a schopnosti flexibilně řešit problémy bylo předsednictví České republiky úspěšné. Vyjádření nedůvěry vládě v poločase ovlivnilo však negativně jeho průběh a výrazně poškodilo image naší země. Shodují se na tom představitelé Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Z pohledu tuzemských zaměstnavatelů je podstatné, že mezi priority českého předsednictví
( 3 E – Ekonomika, Energie a Evropa) bylo zařazeno téma bezpečnosti dodávek energií.  „Byť jde při řešení tohoto problému o běh na dlouhou trať, dokázala ČR téma otevřít a přijít s návrhy na řešení. Je na dalších zemích převzít nyní tuto štafetu,“ uvedl Stanislav Kázecký, viceprezident SP ČR pro oblast zahraničních vztahů.

Druhým významným tématem bylo podle něho odmítání protekcionismu. Mottem předsednictví bylo „Evropa bez bariér“, které v době vypuknutí globální recese získalo na ještě větším významu.

„Pod českým předsednictvím se země EU dokázaly shodnout na tom, že ochranářství není cestou ze současné krize a že nesmí vznikat nové bariéry a porušovat se pravidla volného obchodu a státní pomoci,“ uvedl Stanislav Kázecký.

Mimo uvedených oblastí vidí tuzemští podnikatelé jako důležitý průběh implementace směrnice

o službách, která firmám otevírá prostor pro nové příležitosti. Vzhledem k tomu, že ne všechny země EU stihnou implementovat směrnice k 1. 1. 2010, bude třeba vyvíjet tlak na tyto členské země.

Vzhledem k nutnosti hledání východisek z globální recese musel byznys v době předsednictví prokázat flexibilitu a kreativitu. Za pochodu se učil adaptovat na krátkodobá opatření k překonání dopadů krize, která byla definovaná Plánem EU pro ozdravení ekonomiky a současně se snažil pokračovat ve své vizi udržitelného ekonomického růstu a tvorby pracovních míst.

„Předsednictví reagovalo i na obavy evropských občanů z dopadů krize na trhy práce. Evropští zaměstnavatelé byli zapojeni do hledání řešení a přispěli k formulování konkrétních závěrů. Neformální květnový Summit k zaměstnanosti přinesl deset konkrétních doporučení propojujících aktuální potřebu dočasných opatření na ochranu pracovních míst s potřebou zlepšení podnikatelského klima jako záruky pro budoucí tvorbu nových pracovních míst,“ uvádí  Vladimíra Drbalová, ředitelka sekce Mezinárodní organizace a EU na SP ČR.

„Zaměstnavatelé podpořili priority českého předsednictví  pokud jde o vnější dimenzi Evropy,

ať už šlo o podporu Východního partnerství, asociační proces zemí Západního Balkánu, Středomořskou iniciativu či transatlantické vztahy. Podnikatelský summit EU-Kanada i seminář na téma budoucí úlohy Transatlantické obchodní rady toho byly důkazem,“ uvedla také Vladimíra Drbalová.

V rámci předsednictví plnil Svaz průmyslu a dopravy ČR úlohu jakéhosi hegemona evropské podnikatelské lobby. Tento proces vyvrcholil jednáním Rady prezidentů evropských podnikatelských a zaměstnavatelských svazů BUSINESSEUROPE v polovině června v Praze.

„Svaz průmyslu a dopravy ČR využil předsednictví k tomu, aby posílil spolupráci v rámci evropské konfederace BusinessEurope. Podílel se na organizování několika důležitých akcí, jako byl summit EU- Kanada či Job summit. Za vyvrcholení našich aktivit v době předsednictví považuji zasedání Rady prezidentů BusinessEurope,“ uvedl Jaroslav Míl, prezident SP ČR.

Cílem jednání Rady prezidentů bylo vyhodnotit současnou ekonomickou situaci v Evropě a v souladu s agendou červnového EU Summitu a vyslat poselství podnikatelů zejména pokud jde o ozdravení evropské ekonomiky, energetiku a další vývoj v oblasti klimatický změn i zvyšující se nezaměstnanost v Evropě.

K českému předsednictví se vyjádřil i Pavel Prior – člen představenstva SP ČR a ředitel společnosti Prospekta: „Z hlediska naše Svazu bylo přínosem zviditelnění naší zaměstnanecké organizace. Zřetelné bylo posílení kontaktů a součinnosti mezi námi a partnerskými svazy v rámci BusinessEurope“. Podobný názor vyjádřil i Jan Wiesner – člen představenstva SP ČR a předseda Svazu českých a moravských výrobních družstev: „Ačkoliv se angažujeme v evropských strukturách i za předsednictví jiných zemí, za našeho předsednictví jsme mohli účinněji rozšiřovat naši spolupráci, ať už šlo o bruselské struktury či partnerské organizace“.

Také František Chaloupecký – člen představenstva SP ČR a generální ředitel společnosti Dostav Praha potvrdil jistý nepřímý vliv předsednictví na podnikání: „Přirozeně, že účelem předsednictví není konkrétní  přínos pro byznys. Na druhé straně z vlastní zkušenosti mohu  potvrdit, že české firmy se i díky předsednictví mohly lépe zviditelnit. Co také bylo podstatné, ČR mohla prezentovat názory a návrhy českých firem, zejména co se týká oblasti nefunkčního bankovního a mezibankovního trhu či odmítání protekcionismu“.

Na čem se zaměstnavatelé shodují, je velmi nepříznivý dopad odvolání vlády v průběhu předsednictví na image naší země. „České předsednictví začalo dobře a dokázalo zpočátku neopodstatněnost obav, že malá země nemůže moderovat Evropskou unii. Také pragmatický přístup řady ministrů a zástupců státu byl hodnocen pozitivně.  Ovšem vítězstvím antipatie některých politiků, které vedlo k pádu vlády, jsme si vlastním zapříčiněním poškodili pověst na řadu let dopředu. Promarnili jsme tak jedinečnou příležitost pozitivně výrazně zviditelnit Českou republiku,“ uvedl Jaroslav Míl. Podobně se vyjadřují i další zástupci Svazu.

„Ačkoliv se Česko dlouhodobě připravovalo a vytyčilo priority, vstupovalo do něj ve zcela nečekané situaci. Muselo se improvizovat a řešit aktuální problémy jakými byly krize kolem dodávek plynu, blízkovýchodní konflikt, ale zejména šířící se globální recese.  V řadě aspektů čeští zástupci dokázali své schopnosti a sklidili i uznání.  Pád vlády byl však na politické úrovni ukázkou politické nezralosti opozice,“ shrnul Pavel Prior.

kategorie Tiskové zprávy
zpět