SP ČR: Čekáme nejhorší rok v novodobé historii hospodářství

Tisková zpráva

Statistické informace o meziročním květnovém poklesu průmyslové výroby o 21,7 procenta potvrzují očekávání Svazu průmyslu a dopravy ČR. Opírají se červnové dotazníkové šetření mezi 1600 členskými firmami.

„I když jde o předběžný výsledek, je velmi pravděpodobné, že jeho upřesnění nebude mít zásadní význam pro hodnocení vývoje a situace průmyslu. Průmysl se propadl, a to velmi hluboce a zatím nic neukazuje na to, že by v nejbližším období došlo ke změně a k oživení jeho růstu. Tomu nasvědčuje i relativně stabilní propad zakázek. Avizované květnové výsledky nevybočují přitom z úrovně posledních měsíců,“ uvedl Boris Dlouhý, ředitel sekce hospodářské politiky SP ČR.

Situaci potvrzují i výsledky červnového šetření SP ČR. Vyplynulo z něho, že ve druhém čtvrtletí roku až 80 % tuzemských firem postihlo snížení zakázek. Zhruba 10 % respondentů se dostalo pod kritickou hranici, kdy jim zakázky poklesly o více než 50 %. Ohrožena je však i další pětina firem, která zmiňuje propad zakázek zhruba o třetinu až polovinu.

„Na významu nabývají důsledky, které vyplývají z hlubokého propadu průmyslové výroby. To se týká především poklesu hrubého domácího produktu a vývoje nezaměstnanosti. Je dnes více než zřejmé, že letošní rok bude patřit z hlediska vývoje ekonomiky mezi ty nejhorší v novodobé historii českého hospodářství. V tomto smyslu nevybočují naše výsledky se zjištěními dosahovanými v ostatních zemích EU,“ uvedl Boris Dlouhý.

kategorie Tiskové zprávy
zpět