SP ČR k vývoji nezaměstnanosti v Evropě

Zveřejněná statistická čísla o vývoji nezaměstnanosti v Evropské unii jasně prokazují hloubku a vážnost hospodářského propadu. Projevuje se v ní výrazná diference mezi jednotlivými zeměmi.

„Vzhledem k očekávání dalšího poklesu zakázek u tuzemských firem předpokládáme nárůst nezaměstnanosti v Evropě i v České republice. Do popředí se současně dostávají problémy sociálního charakteru. V zemích s nejvyšší nezaměstnaností se situace může ocitnout na hranici sociální únosnosti, což může ohrožovat jejich celkovou stabilitu,“ uvedl Boris Dlouhý, ředitel sekce Hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Nehledě na pokračující nárůst nezaměstnanosti v ČR je její míra v porovnání s ostatními zeměmi EU zatím pod evropským průměrem. „Naše předpovědi však ukazují, že se dále bude zvyšovat, pokud se nezmění ekonomická situace. Takové signály ale nemáme. Navíc je pravděpodobné, že růst nezaměstnanosti se zrychlí,“ uvedl Boris Dlouhý.

Dosavadní vývoj nezaměstnanosti v ČR byl zmírňován tím, že firmy uvolňovaly nejprve zahraniční pracovníky, kteří nejsou uváděni ve statistikách úřadů práce a také zaměstnance s nárokem na starobní důchod. 

kategorie Tiskové zprávy
zpět