SP ČR: Důvěra podnikatelů napjaté očekávání

Důvěra v domácí ekonomiku v srpnu mírně klesla. Vyplývá to ze souhrnného indikátoru důvěry, tedy indikátoru ekonomického sentimentu, který se meziměsíčně snížil o 0,8 bodu.

 „Tento údaj i naše šetření mezi členskými firmami potvrzují, že ekonomika dosáhla sice dna, ale o konci krize se zatím zdaleka nedá hovořit. Pohyb ekonomiky po dnu bude dlouhodobý. Osobně se přikláním k tomu, že trend bude představovat široké rozevřené U, kdy oživování bude poměrně dlouhé,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Na současném stavu důvěry podnikatelů se podepisují přetrvávající nedostatek zakázek, horší finanční výsledky řady firem i rozdílné signály oživení ze zahraničí,“ uvedl Oldřich Körner.

Ačkoliv dnes Spolkový statistický úřad potvrdil, že německá ekonomika v druhém čtvrtletí vzrostla o 0,3 procenta, Svaz průmyslu a dopravy ČR upozorňuje na předčasnost výrazného optimismu. „Spolková vláda podpořila ekonomiku masivními dotacemi, aby zmírnila její propad a dosáhla stabilizace. Je otázkou, zda jisté zmírnění krize v Německu bude udržitelné.
O dynamickém růstu se zatím nedá hovořit,“ uvedl Oldřich Körner.
Na druhé straně je patrné oživení v Číně a v Japonsku došlo k ukončení propadu ekonomiky. Pozitivnější signály přicházejí i z jiných zemí, například ze Spojených států.

Pro příští období bude podstatné, zda budou koordinovány postupy v přijímání protikrizových opatření jednotlivých vlád a centrálních bank. „Tato koordinace přinesla plody v podobě určité stabilizace ekonomik,“ poznamenal Oldřich Körner.

Další informace najdete na webové stránce Svazu průmyslu a dopravy ČR
www.spcr.cz/statistika/i_duvery.htm

Jiří Lešner
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět