SP ČR: Ani začátek příštího roku nepřinese zásadní obrat

.

Zveřejněná čísla o červencovém poklesu průmyslové výroby v České republice o 18,2 % jsou pokračováním trendu pohybu po hrbolatém dnu. Ukazuje se, že míra poklesu průmyslové výroby je stabilní. Nepatrné výkyvy a dílčí změny, vyvolávající optimismus, nejsou přitom relevantním ukazatelem.

 Do konce letošního roku se nedají ve vývoji průmyslové výroby očekávat výrazné změny k lepšímu, přičemž dále sílí proces diferenciace. Jak potvrzují výsledky zářijového šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR, průběh překonávání dopadů recese v průmyslu a celé ekonomice bude dlouhodobý. V letošním roce očekává nárůst zakázek méně než třetina firem (29%) a ani v prvním čtvrtletí příštího roku se nedá očekávat zásadní obrat. Jen zhruba 40 % tuzemských firem předpokládá, že dojde k nárůstu zakázek.

 Již nyní se také potvrzují obavy, že mohou vyprchat některé podpůrné impulsy z Německa, vyvolané masivní finanční podporou vlády, týkající se například šrotovného.

 Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na nové webové stránce Svazu průmyslu a dopravy ČR: www.spcr.cz/statistika/prumysl.htm

Jiří Lešner
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět