SP ČR: Srpnový pokles průmyslu - žádný důvod k radosti

.

Tisková zpráva
 
SP ČR: Srpnový pokles průmyslu - žádný důvod k radosti

Dnes zveřejněné průběžné výsledky srpnové průmyslové výroby v České republice nenasvědčují zlepšování stavu tuzemské ekonomiky a jakýkoliv optimismus není na místě.

„Propad průmyslu v srpnu o 8,1 procenta znamená při nízké loňské srovnávací základně, že se kondice průmyslové výroby zatím nelepší. To potvrzuje skutečnost, že tržby a zakázky klesají rychleji než samotná výroba,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Jak dokládá šetření Svazu průmyslu a dopravy mezi 1600 členskými firmami z počátku září, firmy neočekávají do konce roku a v prvních měsících příštího roku žádný zásadní pozitivní zlom v nárůstu objemu zakázek. Naopak počítají s další redukcí pracovníků.

„Nízká očekávání průmyslových podniků potvrzuje i fakt, že pokles stavu zaměstnanosti se začíná blížit úrovni propadu výroby. Firmy nevidí konec propadu zakázek a jsou stále více nuceny propouštět,“ uvedl Oldřich Körner.

Ani v příštím roce nepředpokládá Svaz průmyslu a dopravy ČR nastartování ekonomiky
a zpochybňuje dnes zveřejněnou prognózu Mezinárodního měnového fondu (MMF). Podle ní by česká ekonomika měla v roce 2010 růst o 1,3 procenta. MMF však při svých prognózách vycházel zřejmě ze starších a příznivějších údajů vývoje české ekonomiky. Informace zástupců tuzemských firem nenasvědčují tomuto optimismu a spíše se dá předpokládat, že i prognóza MMF na příští rok bude korigována směrem dolů.

„Očekávám v příštím roce zápornou nulu. Je však třeba vzít v úvahu, že jakýkoliv odhad je těžko předvídatelný, neboť je spojen s vývojem vnějšího okolí. Navíc ani ČNB ani Ministerstvo financí nemají k tomu dostatečné modely. Naše průzkumy ovšem ukazují, že ke zlepšení minimálně do poloviny příštího roku nedojde. Mám navíc obavu, že v příštím roce začne Evropa sčítat ztráty z neuvážených a populisticky motivovaných zásahů vlád do ekonomiky,“ uvedl Jaroslav Míl, prezident Svaz průmyslu a dopravy ČR.

A Oldřich Körner k tomu dodává: „Nadcházející měsíce budou v meziročním srovnání vypadat lépe ve srovnání s počátkem roku. Na pomalý rozjezd si však ještě budeme muset počkat. Nesmíme zapomínat na skutečnost, že čelíme prvnímu poklesu globálního ekonomického výkonu od 2. světové války a že ekonomika Evropské unie, která je naším hlavním ekonomickým partnerem, se letos propadne o 4,2 procenta. Rovněž naše přijaté úsporné balíčky sníží domácí poptávku a budou mít negativní dopad na ekonomický růst.“

Jan Hanzálek
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět