SP ČR k bilanci srpnového zahraničního obchodu ČR

Výsledy srpnové bilance zahraničního obchodu České republiky ve své podstatě nevybočují z řady předchozích měsíců. „Na přebytek 10,6 miliard korun má hlavní vliv nízký stav zahraniční poptávky, současný pokles cen ropy a paliv a omezená investiční aktivita domácích firem. To vede k nižším dovozům a k vyššímu přebytku bilance zahraničního obchodu,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR. Menší ekonomická aktivita v zahraničí, ale i v České republice se tak odráží v rekordně nízkém obratu zahraničního obchodu.

 Současné výsledky zahraničního obchodu nezakládají perspektivu dohledného obratu k oživení ekonomiky. Jak vyplývá z šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 1600 členskými firmami, zejména se nedají očekávat výraznější investiční aktivity domácích firem. Pouze čtvrtina tuzemských firem očekává totiž zvýšení poptávky koncem letošního roku, jen zhruba dvě pětiny firem předpokládají nárůst zakázek v prvním čtvrtletí příštího roku.

 Další vývoj zahraničního obchodu v letošním roce bude závislý na vývoji vnější poptávky po vyčerpání vlivu podpůrných opatření typu šrotovného. Bude záviset i na celkovém vývoji poptávky ve Spojených státech, v Evropské unii a na kondici východoevropských ekonomik, zejména Ruska a Ukrajiny. Zejména Rusko, které je mimo EU pro české vývozce nejdůležitějším exportním trhem, se však letos potýká s výrazným propadem ekonomiky.

 „Pro Česko je pozitivní, že neklesá hrubý domácí produkt a poptávka našeho významného obchodního partnera Polska. Jistou nadějí pro náš vývoz je potenciál velkých východoasijských ekonomik, zejména Indie a Číny, kde pokračuje výrazný hospodářský růst,“ uvedl Oldřich Körner. I proto se do konce letošního roku soustřeďuje Svaz průmyslu a dopravy ČR při organizování podnikatelských misí právě na některé asijské země.

Jiří Lešner
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět