SP ČR: Nezaměstnanost poroste i v příštím roce

Pokračování nárůstu míry nezaměstnanosti v České republice není překvapující a odpovídá předpokladům Svazu průmyslu a dopravy ČR. Jak totiž vyplývá z šetření Svazu mezi 1600 členskými firmami, zhruba dvě třetiny firem (67%) plánují ve druhé polovině roku snížení počtu zaměstnanců. Do konce roku lze očekávat další zhoršení situace na trhu práce, která reaguje na vývoj průmyslu a přetrvávající nedostatek zakázek se zpožděním. Kritická bude situace zejména v zimních měsících.

Ke konci roku dojde k ukončení řady termínovaných pracovních poměrů na dobu určitou. V řadě firem běží výpovědní lhůty i pracovníků, kteří byli zaměstnáni na dobu neurčitou. Zvyšuje se i počet nezaměstnaných z řad absolventů středních a vysokých škol, kteří v letních měsících využívali dočasných brigád.

Vzhledem k tomu, že tři čtvrtiny firem neočekávají podle šetření Svazu do konce roku nárůst zakázek a v prvním čtvrtletí 2010 porostou zakázky jen dvou pětinám firem, nedá se na trhu práce počítat se v příštích měsících se změnou k lepšímu.

Podle odhadů Svazu průmyslu a dopravy ČR by tak na přelomu roku mohla míra nezaměstnanosti dosáhnout dvojciferného čísla a mohla by kulminovat v polovině příštího roku.

Jiří Lešner