Výzva Svazu průmyslu a dopravy ČR vůči vládě a politikům

Valná hromada Svazu průmyslu a dopravy ČR, zastupující 1600 členských firem, vyzývá vládu a politickou reprezentaci k uskutečnění opatření, které by zajistily výrazně efektivnější činnost státu a veřejné správy, vyzývá k podpoře výraznější orientace výzkumu, vývoje a inovací na výsledky a také ke zlepšení image České republiky vůči zahraničí. Podnikatelé a veřejnost se vyzývá k podpoře návrhů této nejvlivnější zaměstnavatelské organizace.

 Svaz průmyslu a dopravy ČR požaduje na vládě a celé politické reprezentaci zlepšení image České republiky vůči zahraničí. Žádáme od politické reprezentace státu, aby prosazovala a zajišťovala realizaci zahraniční politiky nepoškozující zájmy země a podnikání. Považujeme za nezbytné, aby ve vztahu k partnerům v Evropské unii prokázala Česká republika zodpovědnost a přijala Lisabonskou smlouvu v souladu s ústavním pořádkem naší země.

 Co zaměstnavatelé požadují, je přijetí reálných kroků ke snížení nákladů na chod státu a samosprávy a výrazně zefektivnit činnost veřejné správy.

„Je to největší výzva. Není možné, mít takto nákladný a neefektivní stát. Musí proto najít cestu úspor. Politická reprezentace bude muset začít šetřit,“ uvedl Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 S tím souvisí následující požadavek: Zastavit zadlužování státu a ve střednědobém horizontu zajistit vyrovnaný státní rozpočet, bez zvyšování daňové zátěže pro firmy a občany. Zaměstnavatelé současně požadují provést audit výdajů státu.

 Zhoršující se podnikatelské prostředí, zejména nárůst korupčního chování a byrokracie v této době hospodářské recese, což potvrzují i šetření Svazu mezi členskými firmami, vede představitele zaměstnavatelů k dalšímu požadavku: Zastavit nárůst korupce ve všech oblastech veřejných zakázek a zajistit lepší vymahatelnost práva. Při zadávání veřejných zakázek pro výstavbu dopravní infrastruktury zajistit jejich vyšší efektivnost.

Svaz průmyslu a dopravy ČR považuje z hlediska zvyšování konkurenceschopnosti naší ekonomiky za prioritní oblast výzkumu, vývoje a inovací. Proto zaměstnavatelé požadují: Podpořit orientaci výzkumu, vývoje a inovací na výsledky a spolupráci s průmyslem. Provést nezávislý audit fungování Akademie věd a jejích reálných přínosů.

V této souvislosti zástupci zaměstnavatelů poukazují na potřebu prověření efektivnosti činnosti vědeckých institucí. „Podporujeme aplikovaný výzkum a účelové financování a hlavně průkaznost efektivnosti činnosti vědeckých institucí,“ uvedl Karel Šperlink, člen představenstva Svazu.

„Prosazujeme také posílení spolupráce mezi vysokými školami a průmyslem. Bez reformy terciálního školství se to neobejde,“ uvedl Zbyněk Frolík, člen představenstva Svazu.

 Svaz průmyslu a dopravy ČR požaduje také přijetí opatření k zajištění efektivnější podpory exportu. Na co čeští exportéři zejména poukazují, jsou podle nich přetrvávající problémy kolem navýšení kapitálových zdrojů pro exportní a garanční pojišťovnu EGAP. Zatímco, jak uvádějí vývozci, existují kontrakty ve výši 100 miliard korun, EGAP má prostředky pouze na pojištění 40 miliard zakázek.

Jiří Lešner
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět