SP ČR: k míře nezaměstnanosti v ČR

 Statistické údaje o nárůstu míry nezaměstnanosti v České republice ve třetím čtvrtletí roku 2009 potvrzují dlouhodobé předpovědi Svazu průmyslu a dopravy ČR, že se dále bude zvyšovat počet lidí bez práce. Zejména koncem letošního roku a počátkem příštího roku lze očekávat další navýšení nezaměstnanosti.

 „Při předpovědích vycházíme z našich šetření mezi 1600 členskými firmami, z nichž vyplývá, že se nelepší situace kolem zakázek. Navíc tuzemské firmy pociťují delší působení krizových podmínek,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR. Koncem roku situaci navíc zhorší nepříznivé sezónní vlivy, kdy dochází k omezení sezónních prací a služeb a stavebních aktivit.

 „Situace je v kontextu s evropskými trendy, kdy se rovněž zhoršují podmínky pro udržení či zvyšování zaměstnanosti,“ uvedl Oldřich Körner. Jak dokonce upozorňuje Konfederace evropského podnikání (BusinessEurope), jehož je Svaz průmyslu a dopravy ČR členem, během let 2009 a 2010 přijde v EU o práci 10 milionů lidí. Pro Českou republiku zaměstnavatelé očekávají, že míra nezaměstnanosti dosáhne dvouciferného čísla.

Jiří Lešner
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět