SP ČR: k říjnové míře nezaměstnanosti

Říjnový pokles nezaměstnanosti - nepatrný výkyv v jejím dalším nárůstu

Meziměsíční pokles říjnové nezaměstnanosti není důvodem k optimismu. „Meziměsíční nepatrné zlepšení míry nezaměstnanosti není obratem k lepšímu, ani známkou, že firmy již nebudou dále propouštět. Jde jen sezónní výkyv,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR. Jak totiž potvrzují šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 1600 členskými firmami, tuzemští zaměstnavatelé jsou nadále pod tlakem nedostatku zakázek, pouze necelá třetina uvádí v této době jejich nárůst.

 Očekávání dalšího nárůstu míry nezaměstnanosti nasvědčuje skutečnost zvyšujícího se počtu zájemců na jedno volné pracovní místo. Počet nezaměstnaných na jedno volné místo roste a blíží se čtrnácti, přičemž zvlášť závažná je situace u vybraných skupin osob, například invalidů, kde se toto číslo blíží 33 a v tradičně postižených regionech severní Moravy a Čech. Zhoršující se situaci nasvědčuje i to, že z evidence úřadů práce v říjnu odešlo o 12 149 osob méně než v předchozím měsíci a počet volných míst je nižší o více než tři tisíce ve srovnání se zářím.

 „Nejhorší měsíce máme ještě před sebou. Zimní období dále sníží počet volných míst a nezaměstnanost se bude blížit hranici deseti procent,“ uvádí Oldřich Körner.

Jiří Lešner
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět