SP ČR k zářijovému vývoji průmyslové výroby

Průmyslová výroba v září – setrvalý stav pohybu po dně

 Hloubka poklesu průmyslové výroby v září o 11,9 % meziročně není překvapením. Výsledek je navíc vylepšen působením šrotovného, které zavedla řada evropských zemí. „Statistická čísla potvrdila, že šrotovné se ještě v září pozitivně projevilo na tuzemském automobilovém průmyslu. Svědčí o tom nárůst zakázek v tomto sektoru o 5,1 %, zatímco celkově zakázky vykazují pokles o 13,8 %,“ uvedl Boris Dlouhý, ředitel sekce Hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 Podle statistických dat zakázky ve výrobě základních kovů, hutním zpracování kovů a slévárenství meziročně poklesly o 39,7 % a ve výrobě strojů a zařízení o 27,5 %. „Za velmi vážné považujeme skutečnost, že k největšímu poklesu zakázek dochází v odvětvích průmyslu, která představují tradičně jeho  jádro – strojírenství, hutní výroba,“ uvedl Boris Dlouhý.

 Ani zářijové výsledky nenapovídají tomu, že tuzemská ekonomika se zotavuje z hospodářské recese. Pozitivní signály nevysílají ani tuzemské podniky. Jak potvrzují šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 1600 členskými firmami, zhruba 70 % z nich neočekává v letošním roce nárůst zakázek nebo počítá s neměnným stavem. Mezi tuzemskými podniky dochází však k výrazné diferenciaci a vícerychlostnímu vývoji, a to i v rámci jednotlivých odvětví. Nejvíce existenčně je ohrožena zhruba čtvrtina tuzemských firem, hlásící další pokles zakázek pro poslední čtvrtletí tohoto roku a očekávající pokles zakázek i v prvním čtvrtletí roku 2010.

 Příznivou informací pro český průmysl je vývoj průmyslové produkce v Německu, která za září vzrostla meziročně o 2,7 %. I tam je otázkou působení státních intervencí a jejich úlohy v příštím období. „Pokud by německý průmysl potvrdil pozitivní změnu i do budoucna, nepochybně by taková skutečnost byla příznivým stimulem i pro český průmysl, a to vzhledem k exportní naší orientaci,“ uvedl Boris Dlouhý. Rizikem však může být, jak na to upozorňuje německé ministerstvo hospodářství, zpomalení oživování tamní ekonomiky.

 

 

Jiří Lešner
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět