SP ČR o výsledku setkání manažerů s hejtmanem Palasem

Manažeři Moravskoslezského kraje jednali s hejtmanem:
Zásadní je problém školství a nedostatek kvalitních lidí

Výrazné zvýšení úrovně českého školství, jehož součástí by byly vnitřní audity a zrušení málo kvalitních vysokých škol, a daleko užší spolupráce s průmyslem, to je jeden ze základních předpokladů zvyšování konkurenceschopnosti tuzemských firem. Právě vzdělaná pracovní síla je k tomu nezbytná. Takový je jeden ze závěrů debaty třicítky manažerů Moravskoslezského kraje s hejtmanem tohoto kraje Jaroslavem Palasem, která proběhla včera v Ropici u Třince.

Diskusi o současných palčivých problémech regionu organizoval Manažerský svazový fond, který je dceřinou společností Svazu průmyslu a dopravy ČR a Manažerského svazového fondu, Třinecké železárny a hejtmanství v rámci setkávání finalistů soutěže Manažer roku v jednotlivých krajích.

Na potřebu kvalitních a vzdělaných pracovníků upozornil Jiří Cienciala, generální ředitel Třineckých železáren a člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR a současně loňský vítěz soutěže Manažer roku. „Má nedávná návštěva na mezinárodní konferenci v Pekingu, kde se jednalo o výhledech světového ocelářství, mě přesvědčilo o tom, že ohromné konkurenci dokážeme čelit špičkovými výrobky s přidanou hodnotou a vysoce kvalitním řízením. Bez mozků se to neobejde. O to více je potřeba vytvořit síť škol a podniků, které by intenzivně spolupracovaly,“prohlásil Jiří Cienciala.

Jeho železárny přitom již úspěšně spolupracují s Vysokou školou báňskou v Ostravě. Podle motta: „Mozky si musíme vychovat sami“, se Třinecké železárny rozhodly dokonce převzít střední odborné učiliště, jehož absolventy by zaměstnávaly.

Na potřebu akcentování významu učňovského školství a na potřebu hledání jeho propojení s průmyslem upozornil také Jan Urbiš, ředitel podniku Slezské stavby Opava a finalista soutěže Manažer roku 2005. „Nehledě na současnou míru nezaměstnanosti se do budoucna budeme potýkat s problémem nedostatku vyučených kvalifikovaných odborníků. Měl by se proto zásadně změnit přístup k učňovskému školství,“ poznamenal Jan Urbiš.

Obavy ze situace ve školství, i co se týče kvality absolventů, vyjádřili další manažeři. „Vysoké školství neodpovídá požadavkům ekonomiky. Týká se to i zemědělství, kde nemáme dostatek kvalitních absolventů,“ uvedl Oldřich Planka, ředitel podniku ZP Otice a oceněný Manažer odvětví 2006. Jeho zemědělský podnik spolupracuje přitom se Zemědělskou technickou školou v Opavě.

Manažeři se shodli v tom, že v rámci reformy školství bude nezbytné ho přiblížit požadavkům hospodářství a jednotlivých odvětví a žáky, učně a vysokoškolské studenty zapojit do praxe. Kraje by v tomto měl vytvářet podmínky pro školy a mohl by iniciovat jednání s podniky ohledně participace studentů ve výrobním procesu. „Výraznější podpora spolupráce školství a průmyslu je také našim záměrem,“ souhlasil Jaroslav Palas, který v této souvislosti nabídl svou osobní angažovanost.

Stejný postoj vyjádřil také Ivo Vondrák, nový rektor Vysoké školy báňské v Ostravě, jehož škola sklidila ocenění za manažerský způsob řízení a některé vysoké školy za jejím vedením jezdí na konzultace. „Nabízíme ještě užší spolupráci s průmyslem,“ řekl Ivo Vondrák.

Současně za souhlasu manažerů a hejtmana poukázal na potřebu přijetí nového vysokoškolského zákona, z něhož by nemělo vyplývat financování škol výhradně podle počtu studentů, nýbrž i na základě uplatnění absolventů v praxi. „Takový systém mají zavedený například ve Finsku,“ poznamenal Ivo Vondrák s tím, že jeho vysoká škola nabídla firmám, aby přijaly na praxi studenty, což je v současné době všeobecný problém.

„Díky naší iniciativě jsme mohli ve firmách na stáž umístit 130 studentů. Měly by z toho také vzejít praktické bakalářské práce, které by nekončily v šuplíku. To je systém, který chci zavést do života,“ řekl Ivo Vondrák.

Vedle uvedeného tématu hovořili hejtman Jaroslav Palas a manažeři o těch problémech, které nyní nejvíce sužují tamní firmy. V této souvislosti slíbil hejtman, nehledě na nepříznivý stav krajského rozpočtu na příští rok, že bude usilovat o podporu infrastrukturních projektů, posílí se oblast investic do zdravotnictví a zejména chce kraj urychlit čerpání peněz z unijních fondů.

„Urychlíme čerpání prostředků, které byly plánovány na několik let a chceme je vtěsnat na příští a přespříští rok. Pro firmy čerpání prostředků zjednodušujeme,“ uvedl hejtman. Zmínil však také podporu investic ve školství, kde řada škol je podle něho v zanedbaném stavu. „Prvořadou záležitostí jsou pro nás i projekty do vysokých škol,“ dodal Jaroslav Palas.

Debata vyzvedla také problém situace tuzemského zemědělství. „Snažíme se podchytit mladé, schopné manažery. Ale ani úspěšné manažerské metody nedokážou zastavit útlum českého zemědělství, v jehož důsledku nejsme už soběstační v mléku a v masu,“ upozornil Oldřich Planka.  Manažeři vyzvali proto vládu, aby našel nástroj na supermarkety, které tlačí ceny na minimum a díky ostré konkurenci zemědělci dokonce platí „regálné“, až ve výši 20 procent. „Není možné vykupovat mléko pod výrobní náklady,“ apelovali manažeři na kabinet, aby přijal opatření k zastavení pádu zemědělství a zejména, aby podpořila legislativní „návrhy proti supermarketům“, které nebyly podepsány prezidentem Václavem Klausem.

„Francie a Německo uvolnily miliardy na podporu svého zemědělství, zatímco Česká republika nereaguje,“ shodli se manažeři. Podobná situace panuje v některých dalších odvětvích.

Dialog manažerů – vítězů soutěže Manažer roku s hejtmanem a dalšími představiteli kraje a se zástupci zaměstnavatelských a profesních organizací proběhlo v rámci řady podobných setkání. Jejich účelem je definovat problémy kraje a jeho místních firem a v neformální atmosféře hledat jejich řešení a možnosti vzájemné spolupráce při rozvoji regionu.

Soutěž o Manažera roku byla založena v roce 1993 jako počátek tradice hodnocení významných představitelů managementu v ČR. Reprezentuje moderní metody firemního řízení, jejich vývoj a trend. Umožňuje ocenit osobnosti managementu, prezentovat jejich výsledky širší veřejnosti a poukázat na jejich úlohu v rozvoji české ekonomiky. Informace o soutěži najdete na webové stránce: www.manazerroku.cz/soutezmr.php

Jiří Lešner