SP ČR: Rozjezd evropské ekonomiky bude pomalejší

 Meziroční pokles zářijové průmyslové produkce eurozóny o 12,9 procenta a o 12,1 procenta v evropské sedmadvacítce a pouze mírný meziměsíční nárůst o 0,3 procenta v eurozóně a v celé Evropské unii o 0,2 procenta, potvrzuje skutečnost jejího jen velmi mírného oživování. Navíc se ukazuje silná diferenciace kondice jednotlivých zemí a vývoje jejich průmyslové výroby.

 „Pro české firmy je podstatné, že se meziměsíčně zvedá Německo. Je to příznivý signál. Nicméně bod zvratu ještě v Evropské unii nenastal,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR. Dokládá to skutečnost, že ve většině evropských zemí ještě průmyslová výroba neroste.

Navíc se nadále projevují nízké investiční aktivity evropských firem, upozorňuje Konfederace evropského podnikání (BusinessEurope), jejímž je Svaz průmyslu a dopravy ČR členem.

„Ve srovnání s loňským rokem investice evropských firem do strojů a zařízení poklesly o dvacet procent,“ uvedl Jürgen R. Thumann, prezident BusinessEurope.

 Vývoj v eurozóně jasně prokazuje jak silně je česká ekonomika na ní závislá. Jak na základě šetření Svazu průmyslu a dopravy uvádějí tuzemské firmy, stav zakázek se exportně orientované ČR se koncem letošního roku jen mírně zlepšuje. Nárůst zakázek avizuje necelých 30 procent tuzemských firem. „Potvrzuje se tak, že z nejhoršího ještě nejsme venku. Dovozy investičních zařízení budou u nás dále na nízké úrovni, zvyšovat se bude míra nezaměstnanosti. Jak v eurozóně, tak i v České republice bude rozjezd pomalejší,“ uvedl Oldřich Körner.

 Informace o Svazu průmyslu a dopravy, včetně tiskových zpráv, najdete na webové adrese: www.spcr.cz.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět