SP ČR: Propad HDP ve 3. čtvrtletí nepřekvapil

 .

Český hrubý domácí produkt se ve 3. čtvrtletí meziročně snížil o 4,1 %, oproti předchozímu čtvrtletí naopak vzrostl o 0,8 %. „I když mezikvartální růst o 0,8 % vypadá ve srovnání s předchozím obdobím nadějně a naznačuje konec recese, jedná se jen o optické zlepšení, protože předchozí období bylo v meziročním srovnání na velmi nízké úrovni. Otázkou zůstává udržení a intenzita ekonomického růstu,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 Vývoj ekonomiky se ve 3. čtvrtletí výrazně nelišil od prvního pololetí. Českému hospodářství pomohl především automobilový průmysl, který těžil ze šrotovného a také lepší výsledek německé ekonomiky.

 „Přesto, že se vlivem vyšších výdajů státu a ještě příznivého vývoje výdajů domácností výdaje na konečnou spotřebu a tím i hrubý domácí produkt mírně zvedly, propadají se investice a export. Vývoj zakázek a růst nezaměstnanosti také naznačují, že na masivní oživení ještě nedozrál čas,“ uvedl Oldřich Körner.

 Na nadcházející ekonomické oživení bude negativně působit dopad úsporných opatření vlády, což sníží jak veřejnou, tak soukromou spotřebu. Také mzdy neporostou obvyklým tempem a vnější poptávka bude ještě váznout. „Ani firmy ještě neobnoví svou investiční aktivitu ve srovnatelném objemu,“ uvedl Oldřich Körner.

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět