SP ČR: O naše firmy byl v Chile zájem

.

Tuzemské vinice by se mohly rozšířit i do Chile. Bruselské kvóty zakazují totiž rozšiřovat v rámci Evropské unie stávající plochy vinic, proto čeští a moravští vinaři stále častěji navštěvují tuto zemi a zkoumají možnosti. Někteří z nich se zúčastnili v polovině listopadu i podnikatelské mise, organizované Svazem průmyslu a dopravy ČR, která doprovázela ministra zemědělství Jakuba Šebestu při jeho pracovní návštěvě Chile.

 Podnikatelé navštívili vinice Concha y Toro a Trapacá v okolí Santiaga de Chile a součástí jednání byla právě spolupráce při pěstování vinné révy. „Investice v Chile jsou zajímavé z hlediska rozložení sklizně a teplejšího klimatu a kvůli limitům EU, které neumožňují další rozvoj vinic v České republice,“ uvedla Dagmar Kuchtová, ředitelka sekce zahraničních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR, která se mise účastnila.

O tom, že v Chile je možné úspěšně investovat, svědčí příklad společnosti Rudolf Jelínek, která má závod na výrobu hruškovice ve městě Quillon. Tento závod navštívila část podnikatelské mise v čele s ministrem Jakubem Šebestou.

 Oblastí, kde se v Chile daří Čechům již prosazovat, je lesnictví. Cílem návštěvy podnikatelské mise byl proto národní park Torres del Paine, kde Česká republika v rámci projektu rozvojové pomoci pomáhá se zalesňováním částí parku, zničeném při požáru v roce 2005, způsobeném českým návštěvníkem. Experti Lesů ČR zde pracují na zmírnění následků ničivého požáru a do roku 2010 by zde mělo být vysázeno na 120 000 stromků, které se vypěstovávají v místních podmínkách ve školce. Spolupracují přitom s chilskými kolegy ze státní lesnické společnosti CONAF.

„Práce to je nelehká, v této části parku jsou extrémní klimatické podmínky s minimem srážek, silná sluneční radiace a téměř neustálý vítr. Pokud mladá rostlinka tato úskalí překoná, čeká na ni nebezpečí v podobě lam, které jsou v parku takřka přemnoženy,“ poukázala na některé komplikace Dagmar Kuchtová. Sazenice jsou proto připravovány prostřednictvím českého patentu, který se v tamních podmínkách osvědčuje.

 Část podnikatelské delegace zavítala na mezinárodní veletrh lesnictví a dřevařského průmyslu EXPOCORMA ve městě Concepción. Při akci proběhlo jednání s generální ředitelkou CORMA – Chilské asociace dřevařského průmyslu Marií Aranou Silvou a s výkonnou ředitelkou INFOR – Lesnického institutu chilské vlády Martou Abalos.

„Vývoz dřeva je pro Chile druhým největším zdroje příjmů z exportu a tvoří zhruba osm procent HDP. Na druhé straně jsou zde patrné snahy o vyvážený ekosystém, který byl zejména v minulosti narušen vypalováním porostů a neregulovanou těžbou dřeva,“ poukázala ředitelka Dagmar Kuchtová na zájem chilské strany o spolupráci. Potvrdil jej i kulatý stůl CONAF v Santiago de Chile „Máme skutečně silný zájem o spolupráci s českými odborníky v této oblasti,“ zdůraznila Cristina Bau, ředitelka CONAF.

 Kromě tohoto kulatého stolu a semináře s Asociací chilských vinařů se v metropoli díky pomoci české ambasády, zejména obchodního rady Petera Jaciny, uskutečnila jednání podnikatelů s partnery a institucemi v oblasti obnovitelných zdrojů energie, zemědělství a potravinářského průmyslu.

 Mimo toho proběhl v chladném a větrném jihu Patagonie, v jejím centru Magallanes – Punta Arenas se 120 tisíci obyvatel, seminář se zástupci Obchodní a průmyslové komory. Prezident komory Marcos Ivelich (potomek chorvatských přistěhovalců, jichž v Patagonii žije početná menšina) informoval členy podnikatelské mise o ekonomické situaci regionu a možnostech spolupráce. „Živě se zajímal o informace o našem průmyslu a zemědělství, kterých v této části Chile mnoho nemají,“ dodala Dagmar Kuchtová.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět