SP ČR: Průmysl v říjnu studená sprcha

Dílčí pozitivní signály o růstu indikátoru důvěry vystřídala opět studená sprcha statistických čísel. Průmyslová výroba poklesla o 7,3%, přičemž tržby padali ještě rychleji o 11,6%. Říjnové výsledky znamenají, že poptávka zůstává hlavním problémem firem a výroba směřuje částečně na sklad. Zakázky dále klesají dvouciferným tempem o 11,3% a zejména se propadají domácí zakázky.

„Jak jsme předpokládali na začátku roku, poté, co dopady recese prosákly do ekonomiky a domácí poptávky, jsou v současnosti problémem právě domácí zakázky. Jejich stav se nelepší, přestože zahraniční zakázky zvolňují svůj propad,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Problémem je i skutečnost, že recesí neúvěrované firmy a zhoršující se úvěrové portfolio bank brání přístupu firem k financím v okamžiku, kdy se jim nějaké zakázky podaří získat. Jak ostatně vyplývá z listopadové ankety Svazu průmyslu a dopravy ČR, kterou vyplňují návštěvníci webové stránky SP ČR, přístup k úvěrům je významný problém pro provoz a rozvoj zhruba 84 procent tuzemských firem.

„Průmysl nemá zatím naději na zásadní změnu k lepšímu. Má před sebou složité období a snížení stavu zaměstnanců, které dosáhlo meziročně v říjnu 12,4%, není zřejmě u konce,“ uvedl Oldřich Körner.

Také okolní prostředí nevykazuje jednoznačné signály. Sektor finančních služeb se opět nečekaně zhoršuje a množí se špatné zprávy o dosud neodhalených ztrátách, které mohou podle Mezinárodního měnového fondu být skryty v bilancích bank.
Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět