SP ČR: Zahraniční obchod v říjnu - opět jen signál pokračujících potíží

Předběžné údaje říjnového zahraničního obchodu České republiky opět naznačil, že tuzemské firmy se nadále musejí potýkat s dopady globální recese.

Meziročně v běžných cenách poklesl vývoz o 11,2 % a dovoz o 21,1 %. „Výsledky zahraničního obchodu ukazují, že tuzemský průmysl, i přes příznivější signály indikátoru důvěry, se pohybuje na výrazně nižší úrovni, než tomu bylo v loňském roce. Podstatné je, že se z této nízké úrovně ještě nezvedá,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Za celkovým propadem objemu zahraničního obchodu stojí zejména slabší vývoz strojů a dopravních prostředků, s výjimkou silničních vozidel, kde doznívají podpůrná opatření na zvýšení poptávky (šrotovné) v evropských zemích.

Říjnová obchodní bilance skončila přebytkem 17,5 miliard korun, což znamená meziroční zlepšení o 22,7 miliard korun. „Snižující se dovozy naznačují, že ani v nadcházejícím období nedojde k oživení investičních aktivit našich firem,“ upozorňuje Oldřich Körner.

Ani signály ze zahraničních trhů nejsou jednoznačné. Příznivější informace přicházejí ze zemí východní Asie, ovšem Evropská unie, tedy nejvýznamnější obchodní partner České republiky, nevydává výraznější signály oživování. „Pozitivní je, že se státy EU jsme vykázali vyšší přebytek vývozu, což dokazuje konkurenceschopnost našich firem,“ uvádí Oldřich Körner.

Grafy a další informace najdete na adrese Svazu: http://www.spcr.cz/statistika/zo.htm